Uitkoopregeling boeren vetraagd

25-08-2022 BALK – De Europese Commissie heeft de regeling voor het uitkopen van boeren in Nederland onder de loep genomen en ziet de steun aan de Nederlandse staat als mogelijke staatssteun. Het zou met name gaan om de regeling waarbij de Provincies veeboeren kunnen uitkopen. Indien de staatsteun niet geoorloofd blijkt te zijn dan zouden de boeren het geld terug moeten betalen. Minister Van der Wal heeft aangegeven dat dit een ongewenst scenario zou zijn.

De gesprekken met de EU lopen uit en daarom zou de regeling ook vertraging oplopen tot in ieder geval decemeber van dit jaar. Ook zou het niet om de gehele regeling gaan maar om een aantal punten bij een opkoop regeling. Minister Van der Wal gaf ook aan snel te willen beginnen met de regeling. De uitspraak van Wopke Hoekstra zou dan ook niet goed zijn gevallen.

Het kabinet heeft de lijnen uitgezet en de afspraken die er zijn gemaakt kun je niet zomaar aan de kant schuiven. Het zou nu vooral wachten zijn op de uitkomsten van de gesprekken met de heer Remkes.

Geef een reactie