TenneT waarschuwt voor stroomtekort in 2030

12-01-2023 BALK – Omdat Nederland de komende jaren steeds meer inzet op duurzame elektriciteit, wordt Nederland ook steeds meer afhankelijk van de weersomstandigheden. Daardoor is de vraag of de levering van de stroom kan blijven voldoen aan de vraag wanneer daar om gevraagd wordt.

Voor alsnog lijkt de opwekking van stroom middels zonnecellen windmolens voldoende te zijn echter wordt er rekening gehouden met een tekort aan stroom in Nederland na 2030. Dit komt omdat TeneT verwacht dat na 2025 de vraag naar stroom verder toe zal nemen. Daarnaast is er een afname van stroom opwekking door gas-, kolen- en kerncentrales.

Het bedrijf geeft aan dat er ook elders zal moeten gekeken om in de toekomst de stroomtoevoer op peil te houden. Daar onder andere kunnen worden gejkeken naar Nederland moeten kijken naar het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Een ander alternatief is te kijken naar opslag mogelijkheden zoals bijvoorbeeld batterijen, accu’s en waterstof.

De leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland is internationaal gezien nu nog extreem hoog (99,99963 procent). De vraag is echter of dit na 2025 nog steeds gegarendeerd kan worden.

Geef een reactie