Stichting Iepenwacht Fryslân start 17 juni met controles

12-06-2024 BALK – Vanaf maandag 17 juni aanstaande gaat de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) weer van start met de jaarlijkse controle om zieke iepen op te sporen binnen haar werkgebied van deelnemende organisaties aan de SIF.

De Iepenwacht zet hiervoor zes inspecteurs in die de iepen gaancontroleren. Tijdens de inspectieperiode – 17 juni tot 1 oktober – worden de inspecteurs graag geholpen bij het opsporen van zieke iepen door de bewoners van de deelnemende gemeenten. Wanneer iemand een zieke iep heeft, of weet te staan, kan hij of zij dit melden via het meldingsformulier op de website.

Hierbij wordt gevraagd de onderstaande gegevens door te geven:
– Datum;
– Adres + woonplaats van de zieke bomen;
– Aantal zieke bomen;
– Eigenaar van de bomen.

Iepen in Nederland worden bedreigd door iepziekte. Een dodelijke en besmettelijke ziekte die – als de ziekte haar gang kan gaan – ervoor kan zorgen dat deze zo kenmerkende boom niet meer voorkomt in het Nederlandse landschap. In Fryslân staan nog veel iepen die stuk voor stuk het behouden waard zijn. Stichting Iepenwacht Fryslân maakt zich met succes sterk voor het behoud van deze karakteristieke boom!

Meer informatie over Stichting Iepenwacht Fryslân, de deelnemende organisatie en (het herkennen van) iepziekte staat op de website: SIF (sifcollectief.nl) (externe website) Of lees hier het volledige nieuwsbericht op de website van SIF. (externe website)