Servicepunt Techniek Noord zorgt voor betere arbeidsmarkt

13-10-2022 BALK – Metaalbewerkings-, installatie- en  bouwbedrijven hebben steeds meer personeel nodig. Te weinig mensen kiezen op dit moment voor een baan in de techniek, terwijl er juist heel veel werk is in deze sector. Er liggen grote uitdagingen zoals het bouwen en verduurzamen van huizen en de aanleg van wegen. Daar zijn veel technische mensen voor nodig. De noordelijke provincies en de bij SPT Noord (SPT) betrokken organisaties blijven daarom investeren in het servicepunt. SPT Noord ondersteunt bedrijven bij het aantrekken van personeel en arbeidsmarktvragen.

Gedeputeerde Friso Douwstra: “Het blijkt dat onze noordelijke samenwerking werkt. Het servicepunt biedt steeds meer mensen toegang tot nieuwe opleidingen en trainingen. Op die manier maken zij meer kans op een nieuwe baan. Daarom blijft Fryslân ook investeren in deze ontwikkeling”.

Het SPT richt zich in het bijzonder op het behouden van werknemers voor de techniek- en bouwsector, moeilijk vervulbare vacatures en het plaatsen van werkloze technici. Arbeidsmarktcoaches helpen hierbij en zorgen ervoor dat de juiste persoon op de juiste plek aan de slag gaat. Ze helpen bedrijven ook bij het opleiden van technisch personeel en het werven van nieuw personeel. De drie noordelijke provincies dragen sinds de start van het SPT in 2017 financieel bij aan het Servicepunt. In 2021 bleek dat 90% van de kandidaten, die een traject gevolgd hebben, succesvol getraind, opgeleid of bijgeschoold zijn. Ruim 75% van die kandidaten kreeg een vervolgcontract. De provincie Fryslân draagt de komende twee jaar €52.100 bij. De overige deelnemende partners (overheden en sociale partners) investeren bijna €400.000 in de scholingstrajecten.

Meer over SPT Noord?
Het SPT Noord is de samenwerking van: Koninklijke Metaalunie, Techniek Nederland, Bouwend Nederland, Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), scholingsadviesbureau Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking (OOM), ontwikkelingsfonds voor de installatiebranche WIJ-Techniek, opleidingsfonds A+O-Metalektro (mede namens de Vereniging voor de Metaal- en de Elektrotechnische Industrie FME), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) Friesland, Groningen, Drenthe, centrumgemeenten Groningen, Leeuwarden, Emmen en de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen. www.spt-noord.nl(externe link)

Geef een reactie