Samenlevingsschool Bloei uit Terherne wint E-Waste Race

14-04-2023 TERHERNE – Met maar liefst 2817 ingezamelde apparaten is Samenlevingsschool Bloei uit Terherne de winnaar van E-Waste Race De Fryske Marren 2023. Wethouder Luciënne Boelsma overhandigde de hoofdprijs aan de trotse school: een schoolreis naar NEMO in Amsterdam!

Tien basisscholen uit De Fryske Marren deden mee aan de vier weken durende E-Waste Race. Leerlingen zamelden een grote hoeveelheid elektronisch afval in. In totaal maar liefst 20.859 oude elektronische apparaten. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

De race ging van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie. Daarna begon het inzamelen. Tijdens de race kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De winnende basisschool deed dat ook: “Wij zijn donderdag nog naar het repaircafé in Grou geweest. We waren er met 3 apparaten waarvan 1 gemaakt kon worden. Ontzettend leuk.” aldus Alja Risselada van Samenlevingsschool Bloei.

Geef een reactie