Rustig herfstweer

11-10-2022 BALK – Het is rustig herfstweer in Nederland. Bij weinig wind en flink wat ruimte voor de zon voelt het vanmiddag best aangenaam aan. De temperatuur ligt tussen 15 en 17 graden. Morgen verandert er weinig aan het fraaie weerbeeld. Vanaf donderdag zien we meer bewolking en neemt de kans op een bui toe.

Vanochtend geregeld zon
Er staat een droge dag op het programma met flink wat ruimte voor de zon. Over het midden en noorden trekken ook enkele wolkenvelden, maar het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 11 tot 13 graden tegen het eind van de ochtend.

Vanmiddag steeds meer zon
De zon schijnt flink en in het zuiden wordt het zelfs overwegend zonnig. In de noordelijke helft heeft de zon nog concurrentie van enkele wolkenvelden, maar het blijft overal droog. Het is verder heel rustig weer met hooguit een zwakke wind die waait uit veranderlijke richtingen. Heerlijk weer om erop uit te gaan als je de kans hebt!

Vanavond en vannacht helder en opnieuw fris
Vanavond is het tamelijk helder en de temperatuur gaat snel omlaag. De nacht naar woensdag verloopt opnieuw fris met in het binnenland minima tussen 2 en 4 graden. Net als afgelopen nacht kan het plaatselijk nog een graadje kouder worden. Vlak aan de grond is wat vorst mogelijk en verder komen weer wat mistbanken tot ontwikkeling. Lokaal wordt het morgenvroeg dus autoruiten krabben.

Woensdag opnieuw heel rustig
Het wordt weer een vrij zonnig dag, al zien we soms ook wat wolkensluiers over het land waaien. Later op de dag neemt de bewolking in het westen langzaam verder toe, maar regen valt daar niet uit.

De middagtemperatuur stijgt naar waarden rond 15 graden in het noorden tot lokaal 17 graden in het zuiden en zuidoosten van ons land. Dat is een heel normaal maximum voor deze tijd van het jaar. Doordat er opnieuw heel weinig wind staat, kan het soms iets warmer aanvoelen.

Donderdag lokaal een bui
Er zien we een afwisseling van wolkenvelden en zonneschijn. Toch is het duidelijk minder zonnig dan voorgaande dagen Verspreid over het land neemt bovendien de kans op een bui toe, met name tijdens de middag en avond. De wind waait uit het zuiden en is overwegend zwak, windkracht 2 of minder. Vanaf de namiddag neemt de wind aan zee geleidelijk toe naar matig, kracht 4. De temperatuur loopt opnieuw naar maximaal 15 graden in het noorden en ongeveer 17 graden in het zuiden en zuidoosten.

Vrijdag eerst wat regen
Vrijdag begint tamelijk grijs en vooral in het midden en noorden kan wat regen vallen. Veel neerslag wordt niet verwacht, hooguit valt enkele millimeters. Vanaf de middag wordt het op de meeste plaatsen droog en breekt vanuit het westen de zon steeds vaker door. Het is een fractie zachter met maxima tussen 16 en 18 graden. De wind waait uit zuid tot zuidwest en is veelal matig, aan zee mogelijk nog iets sterker.

Weekend wisselvallig, wel zeer zacht
Komendweekend schijnt de zon af en toe, maar er vallen ook enkele buien. Daarbij is soms zelfs wat onweer mogelijk. Een in kracht toenemende zuidelijke wind voert vrij warme lucht aan en daarin kan de temperatuur flink omhoog gaan.

Tijdens droge momenten met zon is lokaal zelfs 20 graden mogelijk, met name in de zuidelijke helft van het land. Overigens gebeurt dat wel vaker half oktober. Ook de nieuwe week daarna gaat vrij warm van start.

Geef een reactie