Regen, later lokaal kletsnatte sneeuw

16-01-2023 BALK – Vanuit het zuiden trekt een neerslaggebied over het land. Er valt voornamelijk regen, maar tijdelijk kletsnatte sneeuw is ook mogelijk. Het wordt zo’n 5 graden, tijdens intensieve neerslag is het een paar graden kouder. De komende dagen zien we de zon een stuk vaker, al zijn ook in het midden van de week winterse buien mogelijk. Overdag wordt het veelal 3 tot 5 graden en ’s nachts komt het op veel plaatsen tot lichte vorst.

Vandaag perioden met regen en soms kletsnatte sneeuw
Een neerslaggebied trekt vanuit het zuiden over het land. Eerst valt overal regen, maar later in de ochtend kan zeer lokaal ook wat kletsnatte sneeuw vallen. De kans op een witte wereld is nihil. De temperatuur ligt op 3 tot 5 graden, maar tijdens natte sneeuw kan het kwik tijdelijk iets dalen. De zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig en veroorzaakt gevoelstemperaturen rond of zelfs net iets onder het vriespunt.

Vanmiddag zijn er nog steeds perioden met regen of kletsnatte sneeuw. De kans op sneeuwvlokken is iets groter in Noord-Nederland dan in het zuiden. De maxima komen uit tussen 4 en 6 graden, maar tijdens koude regen en natte sneeuw is het slechts een graad of 2. De wind is tijdelijk zwak en veranderlijk. Eind van de middag steekt in het westen een krachtige noordwestenwind op.

Vannacht lokaal gladheid
Vanavond wordt de wind overal noordwest en vooral aan de westkust kan het tijdelijk hard waaien (windkracht 7). Er trekt nog een aantal (winterse) buien over het land bij temperaturen tussen 1 en 4 graden. In de tweede helft van de avond wordt het vanuit het westen droger.

Vannacht wordt het in het hele land droog met opklaringen. Later in de nacht is in de kustgebieden een enkele winterse bui mogelijk. De minima variëren van iets boven het vriespunt aan de kust tot lokaal -2 graden landinwaarts. Plaatselijk kan het glad worden. Niet alleen door winterse buien, maar zeker ook door bevriezing van natte wegdelen.

Dinsdag regelmatig zon, lokale winterse bui
Morgenochtend is er veel ruimte voor de zon en vooral in Noord-Nederland is kans op een (winterse) bui. Op plekken waar niet is gestrooid kan het tijdens de eerste helft van de ochtend glad zijn. Aan het einde van de ochtend is het 2 tot 4 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. Aan de noordkust waait een (vrij) krachtige westenwind.

Morgenmiddag zijn er perioden met zon en blijft het waarschijnlijk overal droog. Het wordt 3 graden in Limburg tot 5 graden aan zee. In de noordelijke kustgebieden waait nog steeds een matige tot vrij krachtige westenwind. In het zuiden, midden en oosten van het land is de wind hooguit zwak.

Morgenavond zijn er opklaringen en duikt het kwik vrij snel (op veel plekken al rond 19:00 uur) onder het vriespunt. In de nacht naar woensdag vriest het op grote schaal 2 tot 5 graden. Direct aan zee ligt het kwik rond het vriespunt. Landinwaarts kunnen enkele mistbanken ontstaan.

Woensdag droge start, eind van de dag winterse buien
Woensdag start droog en vrij zonnig. In de loop van de middag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en stijgt de buienkans. Naast regen is bij deze buien ook kans op hagel en natte sneeuw. Voor de buien uit wordt het 3 of 4 graden in het binnenland en zo’n 5 graden in de kustgebieden. Er waait een matige, aan zee later in de middag (vrij) krachtige, zuidwestenwind. Woensdagavond en in de nacht naar donderdag neemt de kans op sneeuw bij buien landinwaarts toe.

Donderdag nog enkele winterse buien
Ook donderdag staat nog een aantal winterse buien op het menu. Tussendoor is er af en toe zon en wordt het 3 tot 6 graden. Tijdens een felle bui zakt het kwik richting het vriespunt. De wind is matig tot aan zee soms krachtig en waait uit het westen tot noordwesten.

Daarna meest droog en relatief koud
Vrijdag en komend weekend lijken droge dagen te worden met een afwisseling van wolken en zon. De maxima liggen hierbij rond 4 graden en in de nachten vriest het op uitgebreide schaal licht. Hiermee is het relatief koud. Maxima rond 6 graden en minima van 1 of 2 graden zijn gebruikelijk half januari.

Geef een reactie