Prachtige nazomerdag, morgen warmer

01-09-2022 BALK – Vandaag is de eerste dag van de meteorologische herfst. Maar het weer gaat verder waar het gebleven was. Het wordt een vrij zonnige dag, waarop wat sluierbewolking overtrekt en in de middag tijdelijk en regionaal stapelwolken ontstaan. Dit keer ontstaan de meeste stapelwolken waarschijnlijk in het oosten en noorden. Bij een meest matige oostenwind wordt het 23 graden in het noordwesten tot 27 in Limburg. Op de Wadden waait het ’s middags vrij krachtig uit het noordoosten.

In de avond lossen de stapelwolken weer op en er volgt opnieuw een vrij heldere en frisse nacht. Aan zee koelt het af naar 15 graden en landinwaarts naar 10-13 graden.

Morgen warmste dag van de week
Morgen verandert er weinig. Het warme en vrij zonnige nazomerweer zet door. De oostenwind voert zelfs nog wat warmere lucht aan, waardoor het de warmste dag van de week wordt. Het op wordt op grote schaal zomers warm met maxima van 25-27 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg kan het zelfs 28 graden worden! Alleen op de Wadden wordt het met 24 graden net niet zomers warm.

Eind van de dag kan in het zuiden de bewolking toenemen. Deze bewolking hoort bij buien die boven Frankrijk en België ontstaan, maar ons land zelf waarschijnlijk voor zonsondergang nog niet weten te bereiken. Vooral in Zeeland neemt richting middernacht de kans op een bui wel toe.

Zaterdag toenemende kans op een bui
Op zaterdag komt er een voelbare verandering in het weer. De luchtvochtigheid gaat flink omhoog. Hoewel het met 23 tot 26 graden iets minder warm wordt dan vrijdag zal het juist warmer aanvoelen. In de broeierige lucht ontstaan stapelwolken en neemt de kans op enkele buien toe. Het zuiden kan al vanaf de ochtend met lokale buien te maken krijgen en later groeit ook in het midden de buienkans. Het noorden houdt het zaterdag waarschijnlijk droog en ziet de zon het vaakst schijnen. Zware buien lijken het niet te worden. De kans op onweer is klein. Er waait een meest matige zuidoostenwind.

Zondag is het benauwd maar kleine kans op buien
De kans op buien neemt zondag tijdelijk weer iets af. Er trekt dan veel sluierbewolking over het land en er ontstaan wel stapelwolken, maar deze weten slechts zeer lokaal uit te groeien tot een lichte bui. De matige zuidoostenwind voert weer wat warmere lucht aan dan zaterdag. Het wordt 25 graden in Amsterdam tot lokaal 28 in Noord-Limburg. In het noorden wordt het 23-25 graden.

Na het weekend blijft het broeierig met kans op buien
Het broeierig warme nazomerweer houdt de eerste dagen van de nieuwe werkweek aan en daarbij neemt de buienkans weer toe. Op grote schaal wordt het zomers warm met 25-28 graden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het warmer en benauwd aan. Er ontstaan dagelijks stapelwolken die kunnen uitgroeien tot enkele regen- of onweersbuien. De buien hebben een lokaal karakter en daarmee zal verlichting van de droogte beperkt blijven. De meeste regen lijkt in het zuiden te vallen en het minste in het noorden. Vanaf woensdag lijkt de temperatuur een dalende trend in te zetten en daarbij blijft er kans op buien.

Geef een reactie