Politie waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc

09-08-2022 BALK – Wie binnenkort iemand met een chocoladereep en cadeaubon voor zijn deur ziet staan, moet oppassen dat hij geen slachtoffer wordt van oplichting. Het lijkt namelijk een goed bedoeld presentje, maar de politie waarschuwt voor deze nieuwe gehaaide oplichtingstruc.

Het is makkelijk om er in te trappen, want de oplichter draagt een uniform van een bekend postbedrijf. Hij belt bij zijn slachtoffer aan met een pakketje in de hand. Op het doosje staat de naam van de bewoner, waardoor het een persoonlijk cadeautje lijkt. “Maar vaak schrijft hij dat ter plekke snel op aan de hand van uw naambordje”, legt de politie uit.

Eenmalige frankeerkosten
In het doosje zit een reep chocolade, een cadeaubon van een winkel ter waarde van 150 euro en een brief. De bezorger maakt de bewoner wijs dat het pakketje niet was gefrankeerd en dat er eenmalig 1,50 euro frankeerkosten moet worden betaald voor het pakketje kan worden overhandigd.

De bezorger heeft een pinapparaat bij zich, maar als de bewoner probeert te pinnen lukt de betaling niet. De oplichter heeft de pincode dan al gezien. Hij schiet het slachtoffer te hulp, die nietsvermoedend zijn pinpas overhandigt. Met de hulp van de bezorger lukt de betaling wel. Het slachtoffer krijgt het cadeautje en zijn pas terug. Althans dat denkt hij, want de pas blijkt in de tussentijd te zijn verwisseld met die van een eerder slachtoffer.

Oproep
“Als u uw bank belt, blijkt dat er al geld van uw rekening is gehaald. Omdat zij het voorzien hebben op de ouderen en deze vaak niet actief zijn op social media, vragen wij u dit door te geven aan uw oudere buren, kennissen en familieleden”, aldus de politie.

Babbeltrucs maken vaker slachtoffers. Vooral ouderen trappen erin. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB bleek in 2018 dat één op de vier senioren te maken krijgt met deze vorm van oplichting.

Geef een reactie