Perioden met zon, frisse wind

20-06-2022 BALK – Vandaag is er veel ruimte voor de zon. Met 17 tot 22 graden is het niet zo warm. Dit komt doordat er een frisse noordwestenwind opsteekt. De komende dagen is er minder wind en loopt de temperatuur geleidelijk op. Daarbij blijft het veelal droog met flink wat ruimte voor de zon. Donderdag wordt de warmste dag van de week, wel neemt de kans op (onweers)buien vanaf donderdagmiddag toe.

In Zuid-Limburg komen nog een paar buien voor die naar Duitsland wegtrekken. In de rest van het land is het droog met zonnige perioden. Ook in Limburg breekt geleidelijk de zon door.. Er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, wind uit het noorden tot noordwesten. Tegen het middaguur is het 16 tot 19 graden.

Vanmiddag blijft het droog en zonnig. Wel komen er regionaal stapelwolken voor. De meeste stapelwolken zijn voor het noorden en oosten van het land. De noordwestenwind is overwegend matig van kracht. Vooral aan de noordkust waait het vaak vrij krachtig, 5 Bft. Op de Waddeneilanden en direct aan de noordkust wordt het maximaal 17 graden. In het midden van het land wordt het 19 of 20 graden en in Brabant en Limburg kan het kwik lokaal oplopen naar 22 graden.

Vanavond verdwijnen de stapelwolken geleidelijk en is het tot zonsondergang, net na 22:00 uur, zonnig. In de nacht is het helder en de wind gaat liggen. Hierdoor kan het flink afkoelen met minima tussen 5 en 10 graden. De laagste minima zijn voor het oosten en noordoosten van het land. Plaatselijk kunnen mistbanken ontstaan, vooral in het midden, oosten en noorden van het land.

Morgenochtend is het zonnig met hier en daar wat dunne sluierwolken waar de zon moeiteloos doorheen schijnt. De wind is zwak en waait uit oostelijke richtingen. Na een frisse vroege ochtend warmt de zon de lucht rap op en rond 11:00 uur is het al zo’n 17 graden.

Morgenmiddag blijft het weerbeeld zonnig al verschijnen er in het zuiden geleidelijk wel wat wolken. In België, vooral in de Ardennen, is kans op buien en mogelijk weet een enkele bui net Limburg te bereiken. In de rest van het land blijft het droog. Tijdens de eerste helft van de middag is de zonkracht 7 of 8. Dit betekent dat je huid, zonder zonnebrandcrème, al na 10 minuten kan verbranden.

De wind is zwak tot hooguit matig en waait op veel plaatsen uit het oosten tot noordoosten. Aan de noordkust waait een noordenwind en daardoor wordt het op de Wadden en vlak aan de noordkust slechts 19 of 20 graden. In Amsterdam en Utrecht wordt het 23 graden en in Brabant, Limburg en de Achterhoek kan het plaatselijk 25 graden worden.

Morgenavond verdwijnt de buienkans in het zuidoosten. Het is op de meeste plaatsen zonnig met wat velden hoge bewolking. Om 21:00 uur is het 16 graden in Dokkum tot 22 graden in Tilburg. In de nacht naar woensdag zijn er brede opklaringen en koelt het af naar 9 tot 13 graden.

Woensdag wordt een zonnige zomerdag. In grote delen van het land wordt het 24 tot 28 graden. De hoogste maxima zijn voor Brabant en Limburg. Door een noordenwind blijft het kwik in Noord-Nederland wat achter. Zo wordt het 21 graden in Leeuwarden en 22 graden in Groningen. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal 20 graden.

Ook donderdag is het zonnig zomerweer. De wind waait uit het oosten en met 23 graden op de Waddeneilanden tot 29 graden in het zuiden en oosten wordt het nog wat warmer dan woensdag. Plaatselijk is een tropische 30 graden mogelijk. Ook is in Zuid-Nederland aan het einde van de dag kans op een onweersbui.

De dagen daarna staan meer regen- en onweersbuien op het programma. Vrijdag wordt het desondanks nog 23 tot 26 graden. In het weekend ligt de maximumtemperatuur tussen 20 graden in het noordwesten en 24 graden in het zuidoosten.

Geef een reactie