Opnieuw een verhoging van rente bij de ECB

28-10-2022 BALK – De Europese Centrale Bank heeft gister besloten drie basisrentetarieven van met 75 basispunten te verhogen. Met deze derde verhoging op rij verwachten ze echter in de nabije toekomst verder te verhogen met als doel de inflatie terug te dringen naar de inflatiedoelstelling van 2% op middellange termijn.

De inflatie blijft zowel als in Europa als in Nederland veel te hoog en zal voor naar verwachting, een langere periode boven de doelstelling blijven. In de afgelopen maanden hebben stijgende energie- en voedselprijzen, het herstel van corona geleid tot een verbreding van de prijsdruk en een stijgende inflatie.

Naast de rentestijging is er ook besloten de voorwaarden en bepalingen van langerlopende herfinancieringstransacties (TLTRO III) te wijzigen. Tijdens corona hielpen deze financiele acties bij het tegengaan van neerwaartse risico’s voor de prijsstabiliteit. Met het oog op de onverwachte en buitengewone stijging van de inflatie moesten ze echter opnieuw worden bij gesteld.

Geef een reactie