Opening zwemwater Fryslân met frisse duik

17-05-2023 BALK – Met een frisse duik in de Langwarder Wielen gaf gedeputeerde Sietske Poepjes woensdagmorgen 17 mei het startsein voor zwemmen in het Friese buitenwater. Dit gebeurde na een uitleg van gedeputeerde Douwe Hoogland over hoe zwemwateradviezen tot stand komen. Ieder jaar wijst de provincie Fryslân open zwemwaterlocaties aan. Dit jaar zijn het er 53.

In opdracht van de provincie controleren we samen met FUMO de zwemwaterlocaties in het zwemseizoen tussen 1 mei en 1 oktober. Wij meten op 34 locaties de kwaliteit van het water, voor de overige 19 zwemwateren (IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee) is Rijkswaterstaat verantwoordelijk. Om de twee weken nemen onze medewerkers op een locatie watermonsters en meten we of er bacteriën en blauwalgen in het water voorkomen, die ziektes kunnen veroorzaken. FUMO houdt toezicht op veiligheid en hygiëne.

Om meer duidelijkheid te geven in het soort waarschuwingen en klassen voor zwemwater presenteerde gedeputeerde Douwe Hoogland vanmorgen de infographic ‘zwemmen in buitenwater’. Hierop staat afgebeeld wat er op de blauwe informatieborden bij de locaties kan staan, zoals een waarschuwing of een negatief zwemadvies en wat te doen bij die vermeldingen. De infographic is te vinden op de websites van de provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, FUMO en social media. Via www.zwemwater.nl (externe website) of de zwemwaterapp kunnen zwemmers zien waar ze veilig in heel Nederland kunnen zwemmen.

Hetere zomers en extremer weer leveren meer kans op gezondheidsklachten die bij vervuild zwemwater kunnen horen. Zoals zwemmersjeuk, hoofdpijn, maag- en darmklachten. Betere meetmethoden kunnen dit gevaar eerder opsporen. Samen met FUMO en provincie Fryslân spannen we ons in om de algemene waterkwaliteit in Fryslân te blijven verbeteren, zodat het zwemplezier in het buitenwater groot blijft.

Geef een reactie