Officieel watertekort in Nederland, droogte houdt ook komende weken aan

03-08-2022 BALK – Nederland heeft officieel een watertekort. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur zojuist bekendgemaakt. Er is meer vraag naar water dan dat er binnenkomt via regen en rivieren. De droogte heeft nu nog vooral gevolgen voor de landbouw en scheepvaart, maar kan de komende tijd volgens minister Harbers meer ‘maatschappelijke belangen gaan raken’.

Harbers heeft daarom een speciaal team, het Managementteam Watertekorten, aangesteld. Dat bereidt mogelijke nationale en bovenregionale maatregelen voor om het water in het land te verdelen.

Geen sproeiverbod tuin
Op dit moment zijn die maatregelen nog niet nodig, laat het ministerie weten, ‘maar dat zou de komende weken wel het geval kunnen zijn’. Er gaat dus nog geen verbod op het sproeien van de tuin of het wassen van de auto gelden.

Nederlanders hoeven zich volgens het ministerie geen zorgen te maken of er nog voldoende drinkwater is. Dat is er, nu en in de toekomst, voldoende.

Oproep minister
Maar minister Harbers roept Nederlanders wel op bewust met hun kraanwater om te gaan. “We proberen samen met alle waterpartners het watertekort beheersbaar te houden, maar iedereen kan een steentje bijdragen. Daarom vraag ik alle Nederlanders om goed na te denken of ze hun auto moeten wassen of hun opblaaszwembadje helemaal moeten vullen. Nederland is een waterland, maar ook hier is ons water kostbaar.”

Op één na hoogste categorie watertekort
Voor de droogte zijn kleurcodes aangegeven voor de ernst van de situatie, van groen tot rood. Vandaag is een ‘feitelijk watertekort’ afgekondigd door het ministerie. Dat is code oranje, de op één na hoogste categorie wat betreft droogte. De laatste keer dat er een ‘feitelijk watertekort’ was, was in 2018.

Geef een reactie