Natte eerste week van de lente

20-03-2023 BALK – De astronomische lente start vandaag, maar het weer geeft nog geen lentegevoel. Er is veel bewolking en er zijn perioden met regen. Het wordt ongeveer 9 graden. Komende dagen wordt het vrij zacht met 11-15 graden. Toch is het geen fraai lenteweer, want er trekken veel regenzones en buien over het land.

Vanochtend perioden met regen
Vanochtend is het bewolkt en op steeds meer plaatsen zijn er perioden met regen. De zuidwestenwind wakkert aan naar matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Vanmiddag regionaal lichte regen
Ook vanmiddag blijft het bewolkt en regent het af en toe. Het regent zeker niet de hele tijd, maar kijk voor je naar buiten gaat even op de radar als je droog wil overkomen. De zuidwestenwind blijft matig en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. Het wordt ongeveer 9 graden.

Vanavond en vannacht weinig verandering, tegen de ochtend meer regen
Vanavond verandert er weinig. Uit het pakket bewolking boven ons land valt hier en daar nog wat regen. Vannacht neemt in het zuidwesten de kans op regen verder toe en richting de ochtend breidt een regenzone uit over het land. De minima komen uit rond 7 à 8 graden.

Morgen natte dinsdagochtendspits
Hou dinsdagochtend als je vroeg op pad moet rekening met natte omstandigheden. In een groot deel van het land zal regen extra vertraging op de weg veroorzaken. In het zuidwesten wordt het in de ochtend al snel weer droog en dit droge weer breidt zich geleidelijk uit over het land. In het oosten en noordoosten regent het tot eind van de ochtend.

Morgenmiddag is het in het hele land grotendeels droog. We blijven te maken houden met veel bewolking en er is kans op een lokale bui. Mogelijk breekt eind van de middag de zon nog even door. De kans daarop is het grootst in het westen van het land. De zuidwestenwind waait matig boven land en aan zee vrij krachtig tot krachtig. Het is vrij zacht met maxima van 12 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. Normaal is het in deze tijd van het jaar 10-12 graden.

In de avond breiden de opklaringen verder uit over het land. In de nacht naar woensdag neemt de bewolking weer toe.

Woensdag opnieuw regen
Ook woensdag krijgen we te maken met de passage van een regenzone. Deze trekt waarschijnlijk in de ochtend en begin van de middag van noordwest naar zuidoost over het land. Aan het eind van de middag is het grotendeels droog. Als het meezit breekt dan vanuit het noordwesten de zon nog even door. Het wordt maximaal 11 graden in het noorden tot 13 in het zuiden en er staat weer een stevige en vlagerige zuidwestenwind. In de avond stijgt de kans op een bui weer.

Donderdag buien en zon
Op donderdag krijgen we te maken met stevige buien met kans op onweer en hagel die over het land trekken en daarbij waait het stevig. Vooral tijdens buien is kans op (zware) windstoten. Tussen de buien door kan soms de zon even tevoorschijn komen. Op een plekje uit de wind en in de zon kan het dan best lekker zijn, want het is vrij zacht met 12 graden in het noorden tot 15 in het zuiden.

Dagen daarna weinig verandering
Vrijdag en in het weekend verandert er weinig. Het buiige weertype van donderdag lijkt zich dan voort te zetten, waarbij de middagtemperatuur per dag een graad lager uitvalt. Volgende week neemt de kans op neerslag mogelijk iets af en stijgt tijdens nachtelijke opklaringen de kans op een graadje vorst. Een overgang naar zonnig en warm lenteweer zit er nog niet in.

Geef een reactie