Na vandaag tijdelijke dip in temperatuur

01-05-2023 BALK – Vandaag is er een mix van wolken, zon en enkele buien. Vooral Oost-Nederland maakt kans op een paar pittige onweersbuien. Het is vandaag nog relatief zacht met 14 tot 18 graden. Morgen is het aanmerkelijk frisser. Het wordt slechts 10 tot 13 graden. Vanaf donderdag is het weer een stuk warmer met landinwaarts lokaal 20 graden.

Vandaag vanmiddag vooral oosten kans op pittige buien
Vanochtend is het wisselend bewolkt met af en toe zon. Geleidelijk wordt de bewolking dikker. Op de meeste plaatsen is het droog, maar in de loop van de ochtend neemt in het zuiden en westen de kans op een bui toe. Het waait nauwelijks en de temperatuur ligt aan het einde van de ochtend tussen 12 en 15 graden.

Vanmiddag steekt er een zwakke tot matige westen- tot noordwestenwind op. De buienkans verplaatst zich naar het zuidoosten en oosten van het land en hierbij is kans op een stevige onweersbuien, lokaal mogelijk met hagel. In het noorden en westen is het vanmiddag op een enkel licht buitje na droog.

De maxima komen uit tussen 15 en 19 graden met de hoogste waarden langs de oostgrens. Op de stranden is het, door de matige (noord)westenwind, later vanmiddag nog slechts een graad of 11.

Vanavond komen in het oosten nog enkele buien voor. Later op de avond is het overal droog en zijn er tijdelijk op veel plaatsen brede opklaringen. Vanuit het noordwesten neemt de bewolking echter weer toe. Om 21:00 uur is het 9 graden aan zee tot 13 graden in Limburg.

Vannacht raakt het overal bewolkt. Mogelijk valt in het noorden en oosten lokaal wat motregen, maar veel stelt dit niet voor. De minima komen uit rond 7 graden.

Dinsdag frisse dag, wel meest droog
Morgenochtend is er veel bewolking. Op de meeste plaatsen is het droog en er waait een matige, aan zee soms vrij krachtige, wind uit het noordwesten tot noorden. De temperatuur ligt halverwege de ochtend tussen 7 en 10 graden met de hoogste waarden in Zuid-Nederland.

Morgenmiddag blijven er wolkenvelden aanwezig, maar schijnt ook af en toe de zon. Op veel plaatsen blijft het droog. Vooral in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel is kans op een paar lichte buitjes. Het wordt maximaal 10 graden in het noorden tot 13 graden in Brabant en Limburg bij een matige noordenwind. Hiermee is het koud voor de tijd van het jaar. Maxima rond 16 graden zijn gebruikelijk begin mei.

Nacht dinsdag op woensdag
Morgenavond is het droog met brede opklaringen. De nacht naar woensdag verloopt koud met minima rond 2 graden. Aan de grond is lichte vorst mogelijk.

Woensdag droog met zon
Woensdag wordt een droge dag met een mix van zon en wolken. Met 11 graden op de Waddeneilanden tot 15 graden in Zuid-Nederland is het nog steeds aan de frisse kant voor begin mei, maar wel iets warmer dan morgen. De wind is zwak tot matig en waait uit het noordoosten tot oosten. Uit de wind en in de zon is het ’s middags aangenaam.

Donderdag aanmerkelijk hogere temperaturen
Donderdag komt de temperatuur weer een stuk hoger uit met maxima van 15 graden in Den Helder tot 20 graden in Eindhoven en Maastricht. Het weerbeeld bestaat verder uit zon, wolken en een matige oostenwind. Het blijft overdag zeer waarschijnlijk overal droog, maar ’s avonds (tijdens de dodenherdenking) neemt de kans op een bui vanuit het zuidwesten wel wat toe.

Bevrijdingsdag niet koud, wel enkele buien
Vrijdag wordt helaas voor de iedereen die buitenactiviteiten op de planning heeft staan een dag met een aantal buien. Er zullen ook droge perioden zijn met ruimte voor de zon. Koud is het niet, want tijdens zonnige momenten in de middag stijgt het kwik naar 16 tot 20 graden.

Ook daarna licht wisselvallig
Komend weekend en begin volgende week houden we een weertype met soms zon, maar ook dagelijks een paar buien. De temperatuur blijft uitkomen tussen 15 en 20 graden en de minima liggen rond een graad of 9.

Geef een reactie