Meer dan vijftig ziekenhuizen staken na afwijzing looneis

21-02-2023 JOURE – In maart zal het personeel in meer dan 50 ziekenhuizen staken. Vakbonden hebben de stakingen aangekondigd nadat hun ultimatum voor een loonsverhoging van 10% verliep. De ziekenhuizen hadden gister tot 12.00 uur de tijd om op de looneisen van de vakbonden in te gaan. Naast een loonsverhoging van 10 procent dit jaar is er ook een eis van 100 euro en een extra reiskostenvergoeding.

Ziekenhuizen geven aan dat ze niet op de eisen in kunnen gaan omdat er geen geld genoeg zou zijn. Alleen Minister Kuipers van gezondheid kan door geld vrij te maken aan de eis van het personeel kunnen voldoen. Vier vakbonden hebben nu handen ineen geslagen om ervoor te zorgen dat de eis kracht wordt bij gezet.

Eerder bod
Eerder hebben de ziekenhuizen het personeel voor 2023 een loonsverhoging van 5% aangeboden met aneensluitend volgend jaar nog eens 5% loonsverhoging. Echter willen de vakbonden van dit bod niets weten.

Wachtlijsten
Indien verzekeraars en de minister niet tegemoet komen in de looneis moeten ziekenhuizen gaan bezuinigen om de lonen voor de werknemers te kunnen verhogen. Niet alleen betekend dat een kleiner personeelsbestand maar ook langere wachttijden voor behandelingen. En dat is volgens de NVZ in niemands belang.

Wanneer de ziekenhuizen gaan staken zullen de geplande behandelingen worden uitgesteld en zullen de artsen alleen poedeisende zorg uitvoeren.

Geef een reactie