Leerlingen openen ‘Gaia in Woudagemaal’ met ideale wereld van de toekomst

29-06-2022 LEMMER – Het spectaculaire kunstwerk Gaia van de Britse kunstenaar Luke Jerram is tot en met 16 juli 2022 te bewonderen in het Woudagemaal in Lemmer. Leerlingen van groep 8 van christelijke basisschool De Arke in Lemmer openden ‘Gaia in het Woudagemaal’ dinsdagmorgen 28 juni met het tekenen van hun ideale wereld van de toekomst.

Het Woudagemaal ontving bij de opening twee schoolklassen van De Arke. De leerlingen woonden een verdiepingscollege met het thema ‘nieuwsgierigheid’ bij, gegeven door sterrenkundige Peer Zaal, moderator Lisa Frenkel en kunstenares Louisiana van Onna. Ze gingen met hen in gesprek over hoe je naar deze wereld kunt kijken. Welke vragen heb je als kind, hoe kun je daardoor op onderzoek uitgaan, hoe doe je dat later als je groot bent? Op een wereldbol tekenden de scholieren elk hun eigen stukje aarde; hoe zij hopen dat de ideale wereld er in de toekomst uitziet.

‘We moeten keuzes maken’
Dijkgraaf Luzette Kroon deelde met de jeugd haar ideale wereld van de toekomst: ‘Dat is een wereld zonder droogte met voldoende zoet water. Mijn zorg zit in de toenemende schaarste aan zoet water op deze wereld, de opwarming van de aarde en de toenemende droogte. Al eeuwenlang zorgt het waterschap voor voldoende en schoon water. En voor de bescherming tegen water. Maar om onze waterrijke provincie en de wereld ook voor jullie, de toekomstige generatie leefbaar en bewoonbaar te houden, moeten we keuzes maken. Die keuzes voor de toekomst maken we vandaag.’

Gaia in het Woudagemaal
Rondreizend kunstwerk Gaia is in samenwerking met Sense of Place tot en met 16 juli te bewonderen in de machinehal van het Woudagemaal. Gaia is een grote wereldbol van de Britse kunstenaar Luke Jerram, met een doorsnede van maar liefst 7 meter. Met zijn licht, geluid en NASA-beelden van het aardoppervlak laat deze bewegende wereldbol je zien hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Het laat ons nadenken over de vraag: hoe gaan we om met onze aarde en wat is onze relatie met de natuur?

Voor jeugd die dit kunstwerk komt bewonderen liggen een onderzoekskaart en schrift klaar. Zo kunnen ze zelf, door middel van het leuke Aarde-onderzoek, leren over onze planeet. Kijk voor meer informatie over Gaia in het Woudagemaal op: www.woudagemaal.nl/agenda(externe website).

Geef een reactie