Langdurige regen en harde wind

12-01-2023 BALK – Vooral in het zuiden regent het langdurig en soms stevig door. Plaatselijk kan daar tot vanavond zo’n 30 millimeter neerslag vallen. Bovendien waait het stevig met de eerste uren in de kustregio’s kans op zware windstoten tot 90 km/uur. Vanaf morgen is het een stuk rustiger met minder wind, maar vooral in het weekend regent het wel weer van tijd tot tijd. De temperatuur gaat langzaam enkele graden omlaag.

In het zuiden langdurig regen
Vanochtend is het onstuimig weer met langs de kust een harde tot stormachtige westenwind. Pal aan zee zijn daarbij windstoten mogelijk van 90-100 km/uur, iets verder uit de kust van 80-90 km/uur en dieper landinwaarts tot 75 km/uur. Plaatselijk kunnen deze windsnelheden hinder veroorzaken. Later in de ochtend neemt de wind vanuit het westen geleidelijk in kracht af, al blijft het met name in het zuidwestelijk kustgebied wel stevig waaien.

Het weerbeeld laat een tweedeling zien. In het noorden valt soms lichte regen of motregen, maar daar komen ook droge perioden voor. Veel natter zijn het midden en vooral de zuidelijke provincies. Daar regent het van tijd tot tijd stevig door: plaatselijk kan tot vanavond laat zelfs zo’n 30 millimeter neerslag vallen. De middagtemperatuur ligt ondanks de regen wel vrij hoog voor de tijd van het jaar. Het wordt circa 10 graden in het oosten en noordoosten tot 12 graden in het zuidwesten.

Drogere avond en nacht
Vanavond regent het in het zuidoosten en oosten nog een tijdje door, al gaat de meeste activiteit er toch langzaam uit. Elders wordt het snel droog en langs de kust volgen enkele opklaringen.

In de loop van de nacht neemt juist in het noordwesten de kans op wat regen of enkele buien weer toe. Dan zien we landinwaarts een paar opklaringen voorkomen en daarbij daalt de temperatuur naar 6 tot 8 graden. Er staat een matige en aan zee krachtige westenwind. Later in de nacht wordt de wind aan zee weer af en toe hard met windkracht 7.

Vrijdag wat zon, maar ook buien
Morgenochtend trekt van noordwest naar zuidoost een gebiedje met wolkenvelden en wat gespetter over het land. Achter deze zone stroomt wat koudere lucht over ons land uit. Daardoor loopt de temperatuur overdag niet of nauwelijks op: ’s ochtends is het 7 of 8 graden en die waarde houden we de hele dag vast. Door de stevige en soms vlagerige westenwind voelt het echter een aantal graden kouder aan.

In de middag breekt de zon van tijd tot tijd door, maar dan ontstaan vooral in het binnenland ook enkele buien. De paraplu kun je dus het beste bij de hand houden wanneer je een wandeling gaat maken. Gedurende de middag neemt de wind wel steeds verder in kracht af.

Zaterdag opnieuw langdurig regen
Het weekend gaat grijs en nat van start. Zaterdagochtend begint in het oosten nog droog, maar een regengebied breidt zich vanuit het zuidwesten snel over het hele land uit. ’s Middags regent het dan overal langdurig. Opnieuw valt de meeste neerslag in het zuiden en zuidoosten: daar kan tussen zaterdagochtend en de nacht naar zondag plaatselijk weer zo’n 15 tot 25 millimeter vallen.

Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, maar in de ochtend kan de wind aan zee af en toe krachtig of hard zijn. De windstoten blijven daar beperkt tot snelheden van 70-75 km/uur. Verder wordt het maximaal een graad of 10.

Zondag geleidelijk kouder
Zondag waait de wind nog steeds uit een zuidwestelijke richting, maar op grotere hoogte in de atmosfeer stroomt wel al koudere lucht over ons land uit. Er komen enkele buien voor en gedurende de dag neemt daarbij de kans op wat winterse neerslag toe, in de vorm van hagel of een vlok natte sneeuw. Meer dan dat hoeven we nog niet te verwachten. Tussendoor schijnt de zon ook af en toe en tijdens die momenten warmt het op naar maximaal 7 graden.

Zondagavond en in de nacht naar maandag neemt de kans op buien verder toe en omdat het verder afkoelt, wordt ook de kans op winterse neerslag langzaam groter.

Na het weekend licht winters
De nieuwe week tapt vervolgens uit een ander vaatje wat weer betreft. Het blijft wisselvallig, daar verandert weinig in. Dagelijks vallen buien en soms kan er ook langere tijd neerslag vallen, met name op maandag en dinsdag. De lucht wordt met een noordwestelijke wind echter nog een stuk kouder. Vanaf dinsdag komt de middagtemperatuur uit tussen 2 en 5 graden en tijdens de nachten kan het bij opklaringen soms licht vriezen.

De kans op gladheid wordt daarmee ook langzaam groter. Uiteraard niet alleen door temperaturen die soms iets onder het vriespunt kunnen uitkomen, maar ook door winterse neerslag. Buien gaan steeds vaker gepaard met hagel of natte sneeuw. Vooral ’s nacht zou lokaal ook wel eens wat echte sneeuw kunnen vallen waardoor het dan enige tijd wit wordt. Waar en wanneer precies? Daarvoor is het voorlopig nog te ver vooruit.

Geef een reactie