Lagere temperaturen en vanmiddag regen

15-05-2023 BALK – De temperaturen zijn, met 12 tot 16 graden, de komende dagen lager dan afgelopen tijd. Het weerbeeld is over het algemeen vriendelijk. De zon schijnt geregeld en na vandaag is het vaak droog. Vanmiddag trekt echter een gebied met lichte regen over het land, maar in het oosten is het nog wel 20 graden.

Vanochtend grijs, later nog wat zon
Op veel plaatsen is het grijs en komt laaghangende bewolking, nevel en lokaal ook mist voor. Nadat de grijzigheid is verdwenen breekt vooral landinwaarts de zon nog even door. In het westen blijft het bewolkt en volgt in de loop van de ochtend wat lichte regen. De noordwestenwind is zwak tot hooguit matig en om 11:00 uur is het 12 graden in het westen en 16 in het oosten.

Vanmiddag vanuit het westen regen
Bewolking en lichte regen trekken verder oostwaarts over het land, maar in het oosten schijnt eerst nog de zon. Uiteindelijk volgt ook daar in de loop van de middag wat regen. De noordwestenwind neemt toe naar matig boven land en naar (vrij) krachtig aan zee, bij de Waddeneilanden en rondom het IJsselmeer, windkracht 4 tot 6. De temperatuur loopt op naar ongeveer 15 graden in het westen en naar 19, lokaal nipt 20 graden in het oosten van het land. Direct aan zee en bij de Waddeneilanden is het niet warmer dan 12-13 graden.

Vanavond af en toe regen
Het is bewolkt en er valt op veel plaatsen nog wat lichte regen en motregen. In de loop van de avond wordt het vanuit het westen weer droog en klaart het op. De noordwestenwind is matig, langs de kust en bij de Waddeneilanden (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vannacht opklaringen
De regen verlaat in de loop van de nacht het zuidoosten van het land, maar later in de nacht stijgt in het noorden weer de kans op een bui. Elders zijn er brede opklaringen en het koelt flink af. Op de koudste plaatsen kan het kwik dalen naar een graad of 4. In de kustprovincies is het veelal 6 of 7 graden.

Morgen mix van zon, wolken en een paar buien
In de ochtend is er een mix van zon en wolkenvelden. Vooral in de noordelijke helft van het land is een bui mogelijk, maar op veruit de meeste plaatsen is het droog.

In de middag komen vooral in de noorden en oosten nog enkele buien voor, maar in het westen en zuidwesten is het droog. Daar schijnt dan ook de zon flink, elders is er een mix van wolken en zonneschijn. De wind waait uit het noorden tot noordwesten en is matig en soms vrij krachtig. Daarmee wordt duidelijk koudere lucht aangevoerd. Het wordt maximaal 13 graden in het noorden en 15 in het zuiden en daarmee is het vrij koel want waarden van 16 tot 19 graden zijn half mei gebruikelijk.

In de avond en nacht naar woensdag is het droog met een afwisseling van wolkenvelden en brede opklaringen. De noordwestenwind neemt boven land af naar zwak, in het Waddengebied blijft de wind vrij krachtig. De temperatuur daalt flink naar waarden tussen 3 en 6 graden.

Woensdag flinke perioden met zon
Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog. De wind waait uit het noorden en is zwak tot matig van kracht en het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Het wordt hooguit 12 graden in het noorden en 15, lokaal 16 graden in het zuiden. In de zon in je tuin of op een terrasje is het goed toeven, maar let wel op de zonkracht. Die is voor het eerst dit jaar 6 en dat betekent dat de onbeschermde huid tussen 12:00 en 15:00 uur met 15 tot 30 minuten kan verbranden. Vergeet je dan ook niet om in te smeren als je lang buiten bent.

Hemelvaartsdag veel zon, maar koude start
Donderdag, Hemelvaartsdag, start traditioneel met dauwtrappen in de vroege ochtend. Het is dan vrij koud met temperaturen tussen 1 en 5 graden met de laagste waarden in het oosten van het land. Aan de grond kan het zelfs licht vriezen. Doordat er weinig wind staat voelt het niet echt koud aan.

Overdag zijn er flinke perioden met zon en blijft het overal droog. Er staat weinig wind en het wordt iets zachter. In het noorden stijgt het kwik naar 14-15 graden, in het zuiden kan het alweer 17 of 18 graden worden. Opnieuw is de zonkracht 6, dus smeer je goed in als je Hemelvaartsdag buiten bent voor een wandeling of fietstocht.

Daarna vrij zonnig en verder oplopende temperaturen
Vrijdag en in het weekend schijnt de zon flink en is het droog. Wel is er sluierbewolking zichtbaar. De wind waait wat meer uit het noordoosten en is meest matig van kracht en daarmee wordt geleidelijk warmere lucht aangevoerd. Vrijdag is het 17 graden in het noorden en 20, lokaal 21 graden in het zuiden, in het weekend loopt het kwik verder op en is het van noord naar zuid 19 tot 23 graden. Door wind van zee is het op de Waddeneilanden een graad of 17.

Geef een reactie