Koel en wisselvallig zomerweer

01-07-2024 BALK – Nadat we afgelopen week hebben kunnen genieten van zomerse perikelen krijgen we deze week te maken met een heel ander weerbeeld. De temperatuur levert flink in en ook de wisselvalligheid neemt toe. Vandaag valt een enkele bui bij maxima van 17 tot 20 graden, maar de dagen daarna neemt de buienkans toe en levert de temperatuur verder in.

Vanochtend enkele buien in het noordoosten
Het is deze ochtend op de meeste plaatsen droog met een mix van wolken en zon. Alleen in het noordoosten komen enkele buien voor, maar ook hier is de zon tussen de buien door geregeld te zien. In de loop van de ochtend wordt de bewolking wat dikker op de meeste plekken en ook de west- tot noordwestenwind neemt langzaam in kracht toe.

Vanmiddag licht wisselvallig
Deze middag wordt relatief koele lucht richting het land aangevoerd. De temperatuur valt met 17 graden in het noordwesten tot 20 graden in het zuidoosten minder hoog uit dan voorgaande dagen. Daarbij zijn vrij veel wolken aanwezig, slechts af en toe is de zon te zien. De noordoostelijke helft moet rekening houden met enkele buien. Elders in het land blijft het op een lokale bui na droog. Er staat een matige tot aan de noordkust een vrij krachtige west- tot noordwestenwind, 3-5 Bft.

Vanavond en vannacht eerst nog wat zon, later regen
In de avond is het op de meeste plaatsen droog en tijdelijk komen brede opklaringen voor. Voor zonsondergang is de zon op veel plekken dus nog even te zien. In de loop van de avond neemt de bewolking vanuit het westen alweer toe en rond middernacht trekt een regenzone ons land binnen. Gedurende de nacht gaat het in heel het land enige tijd regenen. Bij weinig wind koelt het uiteindelijk af naar een graad of 14.

Morgen overwegend droog
Je regenkleding komt dinsdag goed van pas als jij dinsdagochtend op de fiets naar je werk gaat. De dag begint overal bewolkt met perioden van (lichte) regen. Gedurende de ochtend trekt het regengebied verder het land over en ook in de eerste helft van de middag vallen af en toe nog wat druppels. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestenwind, 3-5 Bft, stijgt de temperatuur uiteindelijk naar een magere 16 tot 18 graden. Dat is een stuk lager dan de 19 tot 24 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

In de loop van de middag verlaat het regengebied via het oosten ons land en wordt het overal droger. Vanuit het westen breekt in de avond mogelijk de zon nog even door.

Woensdag fris voor de tijd van het jaar
Haal de dikke trui maar weer uit de kast, want we krijgen deze woensdag te maken met wisselvallig en fris zomerweer. Verspreid over het land komt een bui voor of kan het enige tijd licht regenen. Daarbij is veel bewolking aanwezig en valt de temperatuur nog iets lager uit. Het wordt zelfs niet veel warmer dan 15 of 16 graden. Hierbij staat een meest matig wind uit westelijke richtingen.

Donderdag stevige wind
In de nacht naar donderdag en donderdagochtend trekken enkele stevige buien over het land. Daarbij staat ook nog eens veel wind, waardoor het vooral in de ochtend koud aan kan voelen. In de loop van de ochtend verlaten de buien via het oosten het land en in de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon geregeld door. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 17 tot lokaal 20 graden en daarmee is het weer iets minder fris dan de dagen ervoor.

Daarna oplopende temperaturen
De dagen daarna loopt de temperatuur verder op. In het weekend komen de maxima waarschijnlijk uit tussen 18 en 22 graden. Daarbij bestaat het weerbeeld uit een mix van zon, wolken en een enkele bui. Tijdens droge en zonnige momenten is het dan al snel heerlijk buitenweer! Maar echt zomerse taferelen lijken voorlopig nog ver weg.