Kans op pittig onweer

16-05-2022 BALK – Vanuit het zuidwesten uit wordt de warme lucht verdreven, lokaal vallen pittige regen- en onweersbuien. Voor die tijd schijnt de zon flink en loopt de temperatuur op naar 20-27 graden. Morgen begint in het zuiden bewolkt met wat regen, later is het overal droog met zonnige perioden bij 19-25 graden. Woensdag is het droog en zeer warm met lokaal mogelijk 30 graden. Ook donderdag en vrijdag is het zeer warm, maar moeten we ook rekening houden met plaatselijk zware onweersbuien.

Vanochtend neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. In het noordoosten kan je nog het langst van de zon genieten. Lokaal valt in het zuiden ook een spat regen. Halverwege de ochtend ligt de temperatuur op veel plaatsen ruim boven 20 graden. Daarbij waait een veelal matige zuidoostenwind, 3-4 Bft. In Zeeland draait de wind al naar het zuidwesten, waardoor het daar in de tweede helft van de ochtend een paar graden koeler wordt.

Vanmiddag loopt de temperatuur in het oosten en noordoosten op naar 25-27 graden, elders in het land is het door een wind van zee met 19-23 graden een stuk koeler, daar laat de zon zich wel weer zien. In de warme lucht in het oosten en noordoosten ontstaat een aantal pittige regen- en onweersbuien, lokaal met vele regen in korte tijd, hagel tot circa 2cm grootte en windstoten tot plaatselijk meer dan 75 km/uur. Deze buien ontstaan zeer snel, houdt daarom onze regenradar goed in de gaten als je naar buiten gaat.

Vanavond valt in het noordoosten nog een regen- of onweersbui, maar het pittige karakter verdwijnt vrij snel. Halverwege de avond is het zo goed als overal droog en op steeds meer plaatsen komen opklaringen voor. Vannacht neemt de bewolking weer toe. In het zuiden valt af en toe wat regen en veel kouder dan 12-17 graden wordt het niet.

Morgen houdt de regen in het zuidoosten van het land nog aan tot halverwege de ochtend. Daarna is het zo goed als overal in ons land droog met ruimte voor de zon. Landinwaarts ontstaan ’s middags stapelwolken, maar het weerbeeld blijft vrij zonnig. Wil je van de zon genieten, smeer je dan wel goed in. De zonkracht is inmiddels vrij hoog. Het wordt ongeveer 17 graden op de Wadden en langs de noordkust, in het zuiden van het land kan het lokaal nog 26 graden worden. Veel wind is er niet, waardoor het in de tamelijk vochtige lucht nog wat warmer aanvoelt.

Woensdag wordt door een zwakke tot matige zuidenwind zeer warme lucht naar ons land geblazen terwijl de zon flink schijnt. De temperatuur schiet daardoor als een raket omhoog en bereikt nog voor het middaguur landinwaarts al zomerse waarden rond 25 graden. ’s Middags wordt het in delen van Gelderland, Brabant en Limburg 28 tot lokaal zelfs 30 graden in het buitengebied, in bebouwd gebied wordt het zelfs nog een paar graden warmer. Door een opstekende westenwind is het in de kustprovincies met 20-27 graden een stuk koeler, daar zie je in de loop van de dag ook steeds meer sluierwolken.

Donderdag wordt het ook flink warm met temperaturen tussen 25 graden in de kustgebieden tot regionaal weer rond 30 graden in het diepe binnenland. De lucht is een stuk vochtiger dan op woensdag. Daardoor zien we niet alleen meer bewolking, maar voelt het ook een stuk benauwder aan. In de loop van de middag neemt vanuit het zuiden de kans op forse regen- en onweersbuien toe, welke de meeste warmte in de namiddag en avond verdrijven.

Ook vrijdag is de lucht nog erg onstabiel. We zien stapelwolken en opnieuw moeten we rekening houden met een aantal zware regen- en onweersbuien. De kans daarop is het grootst in het binnenland. Wel is het met 19-27 graden een stuk minder warm dan woensdag en donderdag.

Vanaf het weekend wordt het een stuk koeler, maar met middagtemperaturen rond 21 graden is het voor veel mensen wel aangenaam. Zon en stapelwolken wisselen elkaar daarbij af, slechts af en toe valt een kortdurende bui. De westenwind is daarbij veelal matig van kracht.

Geef een reactie