Jouster skûtsje pakt winst op het laatste moment

02-08-2022 VEENHOOP – De start van de wedstrijd was allerminst saai en er gingen de nodige discussies aan vooraf. In overleg met de schippers werd er gekozen voor een sleepstart. Ondanks de weinige en onvoorspelbare wind die van alle kanten leek te komen was veel publiek bij de wedstrijd aanwezig. Zij zagen dat de eerste startprocedure werd afgebroken en er opnieuw moest worden gestart.

Nog voo het startschot had geklonken waren er al enkele skûtsjes die het zeil hadden gehesen voordat het startschot had geklonken. De wedstrijdleiding heeft tijdens de wedstrijd hier verder niet op ingegrepen.

Leeuwarden was als eerste weg gevolgd door Sneek en Lemmer. Bij het rondden van de eerste boei bleek Joure en Akkrum goed uit de sleepstart te zijn gekomen. De wind bleek erg grillig en zo kwam het dat er soms zes skûtsjes naast elkaar kwamen te liggen op zoek naar dat ene zuchtje wind. Joure had het nodige geluk en kon stilletjes aan aansluiting vinden bij de drie koplopers. Omdat er op de Veenhoop anders gefinshed word bleef het tot op het allerlaatste moment spannend wie er zou winnen.

Joure leek tot wel zes scheepslengtes achterstand te hebben op de leider Leeuwarden., Die kwam echter volledig zonder wind stil te liggen met de finish letterlijk in zicht. Lemmer en Sneek vaarden dan ook het skûtsje van Leeuwarden voorbij. Daarna kreeg Leeuwarden weer een klein beetje vaart. Joure lag op dat moment met een kwart scheepslengte naast Leeuwarden.

Doordat er anders word geginished op de Veenhoop dan in andere wedstrijden was het tot aan het eind toe spannend wie als eerst bij de finish zou worden afgeschoten. Het eerste finishschot voor het Jouster skûtsje de Oeral Thús. Het is de eerste overwinning bij de SKS voor Rinus de Jong.

Wedstrijduitslag

 SchipperPlaats Pt.Extra Pt.
1Rinus de JongJoure0.90
2Albert Jzn. VisserLemmer20
3Jappie Dzn. VisserSneek30
4Willem Uzn. ZwagaLeeuwarden40
5Sytze BrouwerHeerenveen50
6Pieter Ezn. MeeterAkkrum60
7Gerhard PietersmaEarnewâld70
8Harmen BrouwerLangweer80
9Douwe Azn. VisserGrou90
10Jeroen PietersmaDrachten100
11Klaas van der MeulenWoudsend110
12Auke de GrootStavoren120
13Klaas WesterdijkDrachten130
14Johannes Hzn. MeeterHuizum140

Geef een reactie