Inflatie ook in mei 2,7 procent

11-06-2024 BALK – Consumentengoederen en -diensten waren in mei 2,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie ook 2,7 procent. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. Het inflatiecijfer van mei is hetzelfde als bij de snelle raming die op 31 mei is gepubliceerd.

Drukkend effect van meubelen en kleding
In mei hadden de prijsontwikkelingen van meubelen en kleding een verlagend effect op de inflatie. Meubelen voor het huis waren in mei 7,1 procent goedkoper dan in dezelfde maand een jaar eerder. In april waren de prijzen 3,1 procent lager dan vorig jaar. Ook de prijsontwikkeling van kleding had een drukkend effect op de inflatie. Kleding was in mei 3,9 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl dat in april 2,3 procent was.

Verblijf in bungalowparken duurder
De prijsontwikkeling van bungalowparken stuwde daarentegen de inflatie. In mei was een verblijf in een bungalowpark gemiddeld 5,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, terwijl het in april nog 5,2 procent goedkoper was dan een jaar eerder. Rond feestdagen en in vakanties zijn prijzen van diensten in verband met toerisme hoger doordat er dan meer mensen op vakantie gaan. Doordat de meivakantie dit jaar later viel dan vorig jaar, telde mei meer vakantiedagen dan vorig jaar. Daardoor waren de prijzen van een verblijf in bungalowparken in mei 2024 gemiddeld hoger dan in mei 2023.