HZPC werkt samen met CIP aan aardappelrassen voor Zuidoost-Azië

22-02-2023 BALK – In Vietnam werkt het Jouster bedrijf HZPC samen met het internationaal onderzoekscentrum voor de aardappelteelt CIP aan de ontwikkeling van vijf nieuwe aardappelrassen voor tropische omstandigheden. Syngenta Foundation for Sustainable Agriculture financiert het project.

De meeste bestaande rassen van HZPC passen niet in het teeltsysteem van Vietnam. Bovendien ontbreken de juiste ziekteresistenties. Er komen ziektes voor die in Nederland onbekend zijn en virussen komen op een andere schaal voor. CIP heeft genetica geselecteerd dat beter is aangepast aan tropische omstandigheden dan de rassen van HZPC. 

CIP heeft eigen genetisch materiaal gekruist met dat van aardappels van HZPC om zo het beste van beide rassen te combineren. In 2017 werden voor het eerst van dat materiaal zaadjes gezaaid in Vietnam. De afgelopen jaren stonden in het teken van vermeerderen en selecteren van de beste individuen op proefvelden die verspreid over Vietnam zijn aangelegd.

Inmiddels zijn individuele plantjes in een reageerbuis via de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit naar Nederland gehaald. In Metslawier zijn faciliteiten en resistentietoetsen beschikbaar om een ras uitgebreider te testen. Ook kan het pootgoed voor het eerst worden gebruikt op proefvelden van het kweekbedrijf in Nederland.

Het doel van het project is om uiteindelijk circa vijf aardappelrassen voor de teelt in Zuidoost-Azië te ontwikkelen die daar een goede opbrengst geven en die voldoen aan de wensen van de afnemer. In plaats van pootgoed van bestaande rassen vanuit Europa naar Zuidoost-Azië te halen, kan er dan met de nieuwe rassen lokaal pootgoed voor HZPC worden geteeld en vermeerderd.

Geef een reactie