HZPC participeert in onderzoek naar genoomdiversiteit in aardappel

14-09-2022 JOURE – Binnen het project Pangenoom is onderzoek gedaan naar de overeenkomstige genomen binnen aardappelrassen. Het onderzoek werd uitgevoerd door HZPC, Averis, Wageningen University & Research en twee Amerikaanse universiteiten. Het idee was om de genetische code van zes zeer uiteenlopende rassen te bepalen, waarmee de grootste verscheidenheid binnen aardappelen gedekt is. Door deze te vergelijken is een hoop informatie te verkrijgen over specifieke genen die essentieel zijn voor een aardappel.

HZPC koos in het onderzoek voor het ras Spunta, de onderzoekspartners leverden de genetische codes van de rassen Avenger, Altus, Colomba, Castle Russet en Atlantic. Het resultaat van het onderzoek is in maart gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Plants via het artikel ‘Phased, chromosome-scale genome assemblies of tetraploid potato reveal a complex genome, a transcriptome, and predicted proteome landscape underpinning genetic diversity‘. Aan de publicatie werd meegewerkt door 48 onderzoekers uit 5 verschillende landen.
 
Parallel aan het onderzoek naar het pangenoom van de aardappel, werkt HZPC  aan hybride aardappelveredeling. Een diploïde hybride aardappel is een combinatie van twee inteeltrassen die een uniform product opleveren. Ze zien er hetzelfde uit als een traditionele aardappel, maar hebben andere eigenschappen. Hybride aardappelrassen zijn ook uit zaad te telen. Dat biedt voordelen in het transport naar delen van de wereld die lastig bereikbaar zijn. Een ander voordeel is dat de eigenschappen van het ras sneller gewijzigd kunnen worden. Naar verwachting zijn de eerste hybride rassen vanaf 2025 beschikbaar voor de markt in sub-Sahara Afrika en Azië.

Geef een reactie