Hoge opbrengsten met mooie kwaliteit bij graanoogst 2022

13-08-2022 LEMMER – De oogst van granen in 2022 wordt gekenmerkt door een combinatie van hoge opbrengsten met een mooie kwaliteit. Dat geldt zowel voor gerst als voor tarwe. Om dat de graanprijzen ook hoog liggen wordt een aanmerkelijk beter saldo voorzien dan in de laatste jaren.

Rond eind juni zijn de eerste wintergerst percelen gedorst. Hierin vielen niet alleen de hoge opbrengsten op maar ook de mooie kwaliteit van de wintergerst. Telers die afgelopen najaar gekozen hebben voor het winterbrouwgerst ras Pixel, kunnen naast de hoge opbrengst ook rekenen op een behoorlijke premie bij brouwaardigheid. Over het algemeen is de wintergerst dit jaar namelijk geschikt als brouwgerst.

Ook bij de de eerste geoogste wintertarwe in het zuiden van het land is de opbrengst hoog, in veel gevallen boven de 10 ton per hectare. Het hectolitergewicht varieert daarbij van 76 en 84 kilo. Wel is door de hoge opbrengsten het eiwitgehalte van de granen gemiddeld genomen wat aan de lage kant. Dit beeld word gezien over heel Nederland.

Geef een reactie