Het Verhaal van Jan Wagenaar en Yok Yok mode

03-09-2022 JOURE – Afgelopen week schoven wij aan bij de eigenaar Jan Wagenaar en bedrijfsleider Janke Zandhuis van YokYok mode in Joure. De heerlijke koffie stond al klaar en zonder ook maar 1 vraag te stellen waren we al in gesprek…

Jan Wagenaar was al vroeg ondernemer. In 1969, op 20-jarige leeftijd nam Jan de zaak van zijn vader over. In Nij Beets had de familie Wagenaar een warenhuis maar dan in het klein. Later kwamen de grotere winkelketens in opkomst zoals Blokker en Marskramer. Daar kon het kleine bedrijf niet tegen concurreren. Jan dacht er niet lang over na en begon zijn eigen outled winkel.

De eerste winkel begon hij in Akkrum. In de jaren erna opende Jan 8 andere vestigingen in andere dorpen. Het bedrijf opereerde toen nog onder de naam ‘Handje contantje’. Toen Jan zijn vrouw meer tijd kreeg omdat de kinderen al groot waren voegde zij zich ook binnen het bedrijf. Jan kocht een pand in Joure en samen begonnen ze de Yok Yok modezaak.


YokYok mode hebben ze samen 25
jaar lang met elkaar gerund. Helaas is
Jan zijn vrouw ‘Lukie’ in 2015 op 64-
jarige leeftijd na ziekte komen te
overlijden. Jan kon ten alle tijden
rekenen op zijn medewerkers. Een
leuk team die hem nu helpen in de
winkel. In diezelfde winkel hangt nog
steeds het portret van zijn overleden
vrouw als eerbetoon aan haar.

Inmiddels heeft Jan zelf de leeftijd
van 73-jaar bereikt al zou je dat
niet zeggen. Er is altijd wel iets te
doen en het is duidelijk dat hij niet
stil kan zitten. Zo heeft hij vorig jaar
nog de YokYok outledstore in
Joure geopend. ‘Maar het kan zo
zijn dat ik ergens anders ook een
dergelijke winkel ga beginnen’; aldus
Jan. ‘Het ondernemen houdt me jong’.
Yok Yok Mode te Joure

Ondanks zijn enthousiasme merkt hij dat de sfeer in de afgelopen jaren in de winkels anders is geworden. Het is wat meer op afstand dan vroeger. Corona heeft daar niet echt in meegholpen.

Collega Tini Bootsma is samen met Jan de motor achter YokYok mode. Samen verzinnen ze acties en zorgen ze dat de winkel er perfect uit ziet. Ook hebben ze regelmatig leuke acties zoals op alle zomerkleding nu 50% korting.

Jan heeft passie voor het vak. Klanten worden altijd vriendelijk begroet en de koffie staat altijd klaar. ‘Vaak komt er na de begroeting al spontaan snel een gesprek op gang. ‘Het is dan ook nooit saai, elke dag is weer anders’.

Jan heeft inmiddels 3 zaken. Een
outlet store in Joure, een outlet
store in Drachten en één in Lemmer.
In alle outlet stores mag je een
kledingstuk uitzoeken voor €15,-

‘Ik heb niet te klagen over het
aantal bezoekers van klanten.
Iedereen is vrolijk en vriendelijk.
Ook is er kennelijk een
behoefte aan kwalittatief goede en
betaalbare kleding.’
Yok Yok Mode gevestigd aan de Midstraat 129

Als ik vraag aan eigenaar Jan hoe hij de toekomst ziet verteld hij: ‘Ik ben tevreden met het leven wat ik heb en wat ik lijdt en geniet daar ook van. Ik ben niet het type die achter de geraniums moet zitten, daar wordt ik ongelukkig van’. Na het gesprek is Jan weer onderweg naar zijn volgende afspraak…

Geef een reactie