Herfstweer en in weekend lente-temperaturen

29-12-2022 BALK – De winter is ver te zoeken en het lijkt deze dagen wel herfst. Tot in de eerste dagen van het nieuwe jaar blijft het onstuimig met veel bewolking en perioden met regen. Vandaag kan de zon tussen de buien door ook tevoorschijn komen. Het is zeer zacht en in het weekend zelfs recordzacht met in het zuidoosten lente-temperaturen van 15-17 graden!

Vanochtend buien, veel wind en tussendoor zon
Deze ochtend trekken buien in hoog tempo over ons land heen. Tussendoor zijn er droge perioden waarin de zon af en toe kan schijnen. De temperatuur ligt rond 10 graden. Door een vrij krachtige tot krachtige, aan zee harde tot stormachtige, zuidwestenwind voelt het een paar graden kouder aan. Trek dus een warme jas aan als je naar buiten gaat. In het westen en noordwesten is vooral aan de kust kans op zware windstoten van 75-90 km/uur.

Vanmiddag geleidelijk minder buien en afnemende wind
De middag begint op veel plaatsen buiig met een vlagerige zuidwestenwind, maar geleidelijk knapt het weer op. In het westen en noordwesten wordt het al snel op een enkele bui na droog en de zware windstoten verdwijnen dan ook. In het zuiden en oosten houdt het buiige weertype langer aan. Tussen de buien door schijnt soms de zon en wie weet spot je daardoor misschien wel een regenboog. Eind van de middag komen alleen in het uiterste oosten en zuidoosten nog wat buien voor. De zuidwestenwind is dan nog matig boven land en krachtig aan zee; 4-6 Bft. Ook vanmiddag ligt de temperatuur rond 10 graden.

Vanavond geleidelijk overal droog en opklaringen
Op de meeste plaatsen verloopt de avond geheel droog. In Limburg is eerst nog een enkele bui mogelijk. Brede opklaringen breiden zich vanuit het zuidwesten over het land uit en in de nacht is op de meeste plaatsen een vrij heldere sterrenhemel te zien. In het zuiden en zuidwesten drijven tegen de ochtend wolkenvelden binnen. Het koelt af naar een graad of 4. Kouder wordt het niet, doordat het ook in de nacht nog blijft waaien.

Morgen toenemende bewolking, gevolgd door regen
Morgen begint de dag nog droog en vooral in het noordoosten kan de zon nog even schijnen. Vanuit het zuidwesten breidt steeds dikkere bewolking zich gedurende de ochtend uit over het land. Het blijft nog wel overwegend droog. Eind van de ochtend kan het in Zeeland beginnen te regenen. In de middag breidt deze regenzone noordoostwaarts uit over het land. Eind van de middag regent het in bijna het hele land, maar in het zuidwesten wordt het dan alweer droog.

Er staat een stevige zuidenwind. Aan zee is de wind hard, windkracht 7 en zijn zware windstoten tot 90 km/uur mogelijk. Het is opnieuw een zachte decemberdag met middagtemperaturen van 8 graden in het noordoosten tot 10 in het zuiden.

Vrijdagavond wordt het droog, maar houden we veel bewolking en in de nacht naar zaterdag trekt vanuit het zuiden een volgende regenzone ons land in. De temperatuur stijgt in de avond en nacht op de meeste plaatsen naar een graad of 12 en in het zuiden naar 13 à 14 graden.

Zaterdag recordzachte oudejaarsdag
Het wordt zaterdag een recordzachte oudejaarsdag met maxima van 12-14 graden in het noorden, 14 à 16 graden in het midden en westen en maar liefst 16 à 17 graden in het oosten en zuiden van het land. Komen deze verwachte temperaturen uit dan is het niet alleen de warmste 31 december ooit gemeten, maar kunnen we mogelijk zelfs spreken van de warmste decemberdag uit de meetgeschiedenis. In De Bilt staat het maandrecord op 15,3 graden.

We sluiten 2022 dus af met lente-temperaturen, maar het weerbeeld is herfstachtig. Verschillende regenzones trekken over het land en er staat een stevige zuidwestenwind. Juist in het zuidoosten kan het ’s middags langere tijd droog zijn en breekt misschien de zon even door. Uit de wind en in de zon waan je je dan even in de lente.

Hou ook in de avond rekening met de stevige zuidwestenwind bij het afsteken van vuurwerk. Aan zee is kans op zware windstoten! Het is onzeker of het rond middernacht droog is. De neerslagkans is voor het noordwesten groot en voor Zuid-Limburg vrij klein. Rond middernacht is het 12-14 graden.

Zondag opnieuw bijzonder zacht
Het nieuwe jaar beginnen we zondag met eenzelfde weertype als zaterdag. Opnieuw trekken enkele regenzones over en een stevige zuidenwind blaast bijzonder zacht lucht over ons land. Waar en wanneer het precies regent is nog onduidelijk. Dat maakt ook de temperatuurverwachting enigszins onzeker. Tijdens droge momenten wordt het 11 graden op de Wadden tot 15 graden in het zuidoosten. Als de zon in Zuid-Limburg doorbreekt kan het daar 16 graden worden. Met deze temperatuurverwachting wordt het mogelijk ook de warmste nieuwjaarsdag ooit gemeten.

Na het weekend geleidelijk minder zacht
Op maandag wordt de zeer zachte lucht verdreven. De hoogste temperaturen (circa 13 graden) noteren we dan al in de nacht en overdag is het een graad of 10. Met een westenwind trekken opklaringen en enkele buien over het land. Vanaf dinsdag ligt de middagtemperatuur rond 8 graden en hebben we een overwegend droog en rustig weertype met veel bewolking en soms zon. De meeste nachten vriest het niet, maar klaart het een keer breed op dan is lichte vorst mogelijk.

Geef een reactie