Grote kans op Sahara stof in Nederland

15-02-2023 BALK – Uit gegevens van Copernicus (de Europese KNMI) is er een stofwolk onderweg naar Europa. Op dit moment hangt er een grote stofwolk boven de Atlantische Oceaan die richting Eurppoa waait. Vanmiddag is het mogelijk dat we daar iets van gaan merken. In de wolken zie je dan iets van een gele gloed. De zon zal in sterkte afnemen en er zal stof op de auto en de ramen terug te vinden zijn.

Reden dat het stof onze kant op komt heeft te maken met de windstroom uit het zuiden. Sahara stof wordt door een storm de lucht in geblazen tot soms wel 10 kilometer hoogte. De wind voert de stof mee naar het Noorden. In zuid europa kwamen er afgelopen dagen al veel beelden binnen van dikke gele luchten. Zo erg zal het in Nederland niet worden. Wel moeten mensen rekening houden met fijne stofdeeltjes die irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken.

Of we morgen het stof tgelijk moeten verwijderen hangt nog wel van de regenbuien af. In het slechtste scenario kun je het poetsen nog even uitstellen tot morgen aan het eind van de middag.

Geef een reactie