Grijze start van de week

03-06-2024 BALK – Er staat een grijze maandag op het programma, waarbij vooral in het noorden soms wat lichte regen of motregen valt. De komende dagen krijgt de zon meer ruimte, maar met name morgen en woensdag blijft ook de kans op een bui aanwezig. De middagtemperatuur ligt dagelijks tussen 17 en 20 graden en later deze week worden de nachten een stuk frisser.

Bewolkte maandag
De bewolking overheerst en verspreid over het land valt soms wat hele lichte regen of motregen, vooral in de noordelijke helft. Grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht. Er waait een meest matige noordwestelijke wind en daarbij is het ronduit koel voor de eerste week van juni. De middagtemperatuur blijft in het noordwesten steken op een graad of 15; in het zuidoosten en oosten is lokaal 18 graden mogelijk. In de wind voelt het nog wat frisser aan.

Ook komende nacht grijs
Vanavond en vannacht verandert er maar weinig aan het grijze en rustige weerbeeld. Nog altijd kan het soms licht spetteren, maar de meeste regio’s houden het overwegend droog. Het wolkendek fungeert als een soort warme deken: daaronder wordt het niet kouder dan 11 tot 13 graden.

Dinsdag steeds meer buien
Dinsdag komt de zon af en toe tevoorschijn en aanvankelijk blijft het op de meeste plaatsen droog. Vanaf ongeveer het middaguur trekt een gebied met buien het westen van ons land binnen en deze zone verplaatst zich ’s middags langzaam verder oostwaarts. Voor die buien uit kan het landinwaarts lokaal 21 graden worden. In die gebieden staan later morgenmiddag de meest felle buien op het programma, lokaal ook met onweer daarbij. Her en der kan veel neerslag vallen binnen korte tijd.

Na passage van de buien steekt een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind op en dan daalt de temperatuur ook weer een aantal graden. ’s Avonds is het een graad of 15 en dan bereikt spoedig een nieuw buiengebied het westen en noordwesten van ons land.

Verschillen op woensdag
Een scherpe tweedeling tussen noordwest en zuidoost zien we ontstaan op woensdag. Buien blijven waarschijnlijk nog lange tijd ‘slepen’ over het zuiden en zuidoosten met daar lokaal flink wat neerslag: her en der is meer dan 10 mm mogelijk. In de kustgebieden blijft het overwegend droog en daar breekt de zon spoedig flink door: woensdag namiddag en avond verlopen daar zelfs meest zonnig. De middagtemperatuur komt uit rond 16 graden tijdens actieve buien én vlak aan zee tot rond 19 graden in het midden en oosten van Nederland.

Rest van de week droger
Vanaf donderdag volgen enkele overwegend droge dagen met meer zonneschijn. Daarbij blijven we wel te maken houden met een westelijke tot noordwestelijke wind, die voor de aanvoer van frisse lucht zorgt. In de kustgebieden ligt de middagtemperatuur dagelijks tussen 16 en 18 graden, dieper landinwaarts kan het kwik af en toe tippen aan de grens van 20 graden. Veel hogere temperaturen zitten er voorlopig niet in.

Wat verder opvalt zijn de koudere nachten. Later deze week kan het onder invloed van brede opklaringen en minder wind soms flink afkoelen. In het binnenland zijn ’s nachts minima rond 6-7 graden mogelijk. Daarbij ontstaat onder rustige omstandigheden af en toe ook wat nevel of mist.