Grijze start, later in het oosten een bui

08-05-2023 BALK – De dag gaat op veel plaatsen grijs van start door laaghangende bewolking. In het noorden en oosten schijnt al wel de zon. Later breekt de zon door maar gedurende de middag komen stapelwolken tot ontwikkeling. In het oosten kan een (onweers)bui ontstaan. Het is vrij zacht met 18 tot 22 graden. Dinsdag verloopt grotendeels bewolkt en regenachtig bij maximaal 17 graden. Woensdag komen nog geregeld buien voor, maar na woensdag wordt het minder nat.

Vanmorgen veelal een grijze start
De ochtenduren verlopen nog grijs met nevel of lage bewolking. In het noorden en oosten is de zon er al wel bij. Later deze ochtend breekt de zon vaker door en met weinig wind is het veelal een graad of 15.

Vanmiddag oosten een onweersbui
De zon warmt de lucht in de oostelijke helft van het land op naar 20 tot 22 graden. Daarbij ontstaan stapelwolken en enkele hiervan groeien uit tot een bui, mogelijk met onweer. In het westen neemt later de bewolking geleidelijk toe en in de kustprovincies wordt het maximaal 18 of 19 graden. Op de stranden langs de westkust en op de Waddeneilanden kan soms mist van zee voorkomen. In deze mist is het slechts een graad of 11.

Vanavond komen in het oosten en noordoosten eerst nog enkele buien voor, mogelijk met onweer. Tegelijkertijd raakt het vanuit het westen overal bewolkt en tegen middernacht volgt een regengebied. Komende nacht volgt in bijna het hele land van tijd tot tijd regen bij temperaturen rond een graad of 13.

Morgen bewolkte en natte dag
Het is bewolkt en een regengebied blijft over het land slepen, waardoor de dag op veel plaatsen nat verloopt. Pas tegen het eind van de middag wordt het vanuit het westen droger, maar landinwaarts blijft het lange tijd regenachtig. Door het natte weerbeeld wordt het iets minder warm dan de voorgaande dagen met op veel plaatsen 16 tot 18 graden. De wind is zwak of matig van kracht en waait uit het zuidwesten. Aan het einde van de middag en in de avond kan in het westen de zon nog even kort doorbreken.

Woensdag buien
In de loop van de dag trekken van west naar oost enkele buien over het land. Tijdens de zwaarste buien is kans op onweer of wat hagel. Tussendoor schijnt af en toe de zon en het wordt bij een matige, aan zee vrij krachtige, westenwind maximaal 16 graden. Later op de dag wordt het vanuit het westen droger en breekt de geregeld de zon door.

Donderdag minder buien, vaker droog
Donderdag draait de wind naar het oosten en wordt het rustiger weer. Naast zon ontstaan in de loop van de dag ook stapelwolken. Verspreid over het land kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt maximaal 17 of 18 graden wat een vrij normale temperatuur is voor mei.

Daarna vaker zon en gebruikelijke temperaturen
De rest van de week zien we de zon regelmatig. Ga je genieten van de zon smeer je dan in, want tussen 12:00 en 15:00 uur is de zonkracht 5. Dit betekent dat je in 20 tot 40 minuten kan verbranden. Er is nog kans op enkele buien, maar het is veel minder nat dan dinsdag en woensdag. Overdag stijgt het kwik naar zo’n 16 graden in de kustgebieden tot 20 graden in het zuiden en oosten van het land. De minima komen uit rond een graad of 8. Dit zijn vrij gebruikelijke temperaturen voor half mei.

Geef een reactie