Grijs en regenachtig

05-12-2022 BALK – Op veel plekken valt vandaag wat lichte regen of motregen bij temperaturen tussen 2 en 6 graden. In het zuidoosten valt (natte) sneeuw en vooral in de zuidelijke helft van Limburg kan het landschap regionaal wit zijn. Na vandaag is het tijdelijk iets zachter, maar eind van de week wordt het weer kouder. Dan is in het hele land kans op winterse neerslag.

Vandaag motregen
Het is bewolkt en hier en daar valt wat motregen. In Zuid-Limburg valt (natte) sneeuw en vooral in de heuvels blijft de sneeuw regionaal liggen.

Gedurende de ochtend gaat de neerslag in de zuidelijke helft van Limburg ook in de lagere delen steeds meer over in sneeuw. In de noordelijke helft van Limburg en in het oosten van Brabant gaat de (mot)regen over in natte sneeuw, maar in deze gebieden zal de wereld waarschijnlijk niet wit worden. In de rest van het land blijft het bewolkt met van tijd tot tijd motregen. Er waait een zwakke tot matige noordoostenwind en de temperatuur varieert vanochtend van 0 graden in Maastricht tot 6 graden op de Waddeneilanden. In Utrecht is het en graad of 3.

Vanmiddag blijft het bewolkt met op veel plaatsen (mot)regen. In het zuidoosten van het land valt nog steeds (natte) sneeuw en in de zuidelijke helft van Limburg kan dit nog steeds deels blijven liggen, zeker in de heuvels. Op sommige plekken groeit het sneeuwdek naar ruim 5 cm dikte.

De middagtemperatuur varieert van amper 1 graad in de Limburgse heuvels tot 6 graden in de noordelijke kustgebieden. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak of matig. Op de Waddeneilanden en direct aan de noordkust waait het (vrij) krachtig.

Vanavond valt regionaal nog motregen en in Zuid-Limburg nog (natte) sneeuw. In de loop van de avond neemt de neerslagkans af. In Zuid-Limburg valt de laatste lichte neerslag waarschijnlijk nog in de vorm van motregen, voordat het helemaal droog wordt.

Vannacht valt lokaal nog een spat motregen, maar meestal is het droog. Daar waar in Limburg een sneeuwdek ligt kan mist ontstaan. De temperatuur ligt daar rond 1 graad. In de rest van het land ligt het kwik tussen 2 en 5 graden. Eind van de nacht is vooral in het noorden kans op enkele opklaringen en tijdens een opklaring zakt het kwik naar het vriespunt.

Morgen enkele regenbuien, soms zon
Morgenochtend is er veel bewolking en slechts af en toe zon. Op de meeste plaatsen verloopt de ochtend droog, maar in de kustprovincies stijgt eind van de ochtend de kans op een regenbui. Er waait een zwakke tot matige noordwestenwind en het kwik ligt landinwaarts rond 3 graden. Aan de kust is het 5 of 6 graden.

Morgenmiddag is er een afwisseling van wolken, buien en enkele opklaringen. In de kustgebieden komen wat meer buien voor en in het zuiden en oosten is het op een enkel buitje na droog. Het wordt 4 tot 8 graden met de hoogste maxima in het noordwesten en de laagste temperaturen in Zuid-Limburg. De wind is zwak of matig en waait uit het westen tot noordwesten. Aan zee wordt de noordwester vrij krachtig, 5 Bft.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag blijft kans op enkele buien, vooral in de kustprovincies. Landinwaarts zakt het kwik tijdens een opklaring naar het vriespunt. Aan de kust liggen de minima rond 4 graden.

Woensdag buien, lokaal winterse neerslag
Woensdag is er een afwisseling van wolken, zon en enkele buien. Uit deze buien valt meestal gewoon regen. Bij een fellere bui, vooral later op de dag, is ook winterse neerslag mogelijk. Met wat zon is het in de middag een graad of 6. De wind waait uit het noordwesten en is landinwaarts zwak tot hooguit matig. Aan zee is de wind (vrij) krachtig en in de wind ligt de gevoelstemperatuur rond het vriespunt.

Donderdag grotere kans op winterse neerslag bij buien
Donderdag komt de temperatuur met maxima tussen 3 en 5 graden weer wat lager uit. Het weerbeeld bestaat opnieuw uit een mix van wolken, buien en zon. Bij buien is de kans op winterse neerslag (natte sneeuw of hagel) nog wat groter dan woensdag.

Aanhoudend licht winters
De dagen daarna is het licht winters met maxima tussen 1 en 4 graden minima iets onder het vriespunt. Hiermee is het aan de koude kant, want maxima van 6 of 7 graden en minima rond 2 graden zijn gebruikelijk in de eerste helft van december. Vrijdag lijkt een grotendeels droge dag te worden, maar in het weekend is weer kans op (winterse) neerslag.

Geef een reactie