Gemeenten onnodig streng bij belasting voor minima

25-01-2023 BALK – Gemeenten heffen belasting voor vuilnis en riool. Inwoners met weinig inkomen kunnen een kwijtschelding van deze kosten aanvragen bij de gemeente. Daarbij kun je denken aan een alleenstaande die minder dan €1775,- op de bank hebben staan. Voor een alleenstaande ouder of echtpaar ligt deze grens iets hoger.

Uit onderzoek blijkt nu dat gemeenten inwoners niet actief wijzen op deze mogelijkheid en dat de regeling weinig wordt gebruikt waardoor mensen onnodig in de problemen (dreigen te) komen. Sinds vorig jaar de vermogensgrens ophogen. Een alleenstaande met een saldo tussen de 1775 en 3275 euro hoeft dan bijvoorbeeld ook geen gemeentelijke belastingen te betalen.

Volgens de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden heb je echt een financiele buffer nodig om een financieel gezond huishouden te hebben en schulden te voorkomen. Een aantal gemeenten heeft aangegeven om vanaf dit jaar nu met de hogere grens te gaan rekenen. Omdat het beleid in Nederland niet overal wordt gehanteerd kan het dus lonen om naar een andere gemeente te verhuizen.

Geef een reactie