Gemeente De Fryske Marren heeft omgekeerde vlaggen weggehaald

01-09-2022BALK – De gemeente De Fryske Marren heeft de omgekeerde vlaggen die hingen in de openbare ruimte weggehaald. Het college van B&W besloot daartoe in verband met de landelijke herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog die vandaag, 31 augustus, wordt gehouden.

Het college heeft begrip voor de zorgen van de boeren en begrijpt waaruit de recente acties zijn ontstaan. Maar het college vindt het ook belangrijk dat er op een dag als vandaag ruimte en respect is voor die inwoners die het einde van de Tweede Wereldoorlog willen herdenken.

Met de omgekeerde vlag uiten boeren en sympathisanten hun onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Om ruimte te geven aan dit signaal en de emoties mochten de vlaggen blijven hangen, tenzij de verkeersveiligheid in het geding was.

Ook de provincie Fryslân en een aantal Friese gemeenten ondernemen actie om de omgekeerde vlaggen weg te halen. De Fryske Marren geeft inwoners de mogelijkheid om een in beslaggenomen vlag terug te krijgen. Hiervoor kunnen inwoners via het contactformulier een afspraak maken.

31 augustus
De eerste nationale herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond plaats op 31 augustus 1945 in het Olympisch Stadion. Ook in de provincie Fryslân worden op verschillende locaties het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Geef een reactie