Geen Arriva-treinen in Noord-Nederland op 15 & 16 december

09-12-2022 BALK – Machinisten en conducteurs in de treinen van Arriva leggen op donderdag 15 en vrijdag 16 december het werk neer in Noord-Nederland. Daardoor rijden er gedurende 3 dagen minder of geen treinen in Groningen en Friesland.

Bonden willen dat Arriva en andere regionale spoorbedrijven hun personeel tien procent loonsverhoging geeft. Daarnaast willen de bonden dat de werkdruk omlaag gaat. Ondanks het bod van 5% eerder deze week is er blesoten om toch te gaan staken.

Friesland
De staking begint donderdag 15 december in Friesland. De verwachting is dat reizigers tussen Groningen en Leeuwarden die dag last zullen hebben van uitvallende treinen. De dienstregeling zal er erg grillig uit gaan zien in verband met zowel Fries als Gronings personeel. Fries personeel staakt die dag, terwijl Groningse machinisten en conducteurs gewoon werken.

Groningen
Op vrijdag 16 december gaat de staking verder in Groningen. Dan vallen er naar verwachting veel ritten uit tussen Groningen en Winschoten-Weener, Veendam, Delfzijl en Eemshaven. Maar ook tussen Groningen en Leeuwarden rijden die dag aanzienlijk minder treinen.

Op maandag 19 december is er nog een stakingsdag. Dan legt het personeel op de spoorlijn tussen Emmen en Zwolle het werk neer.

Volgens de vakbonden is de actiebereidheid hoog. Het personeel is niet tevreden met het voorstel van 5% loonsverhoging. Volgens de FNV is dat eigenlijk een dikke middelvinger naar machinisten, stewards en vakbonden. Door de werkdruk kan personeel maar moielijk vrij krijgen en met het personeelstekort is dit dubbel zo lastig.

Arriva
Een woordvoerder van Arriva betreurt de aangekondigde acties. Ze waren blij met de gesprekken die er eerder plaatsgevonden hebben maar vinden het jammer dat de gesprekken gestopt zijn, al hopen ze snel weer in gesprek te kunnen gaan.

Geef een reactie