Gedurende de dag vriest het bijna overal

13-12-2022 JOURE – Vanochtend start koud. Om 8:00 uur vriest het overal en in het binnenland vriest het zelfs matig. Moet je met de fiets op pad dan is warme winterkleding, inclusief sjaal, muts en handschoenen, geen overbodige luxe. Het blijft de hele ochtend vriezen. Tegen het middaguur ligt het kwik tussen 0 en -3 graden. Het weerbeeld is zonnig met vanuit het zuiden wat velden hoge bewolking.

Ook morgenmiddag is het zonnig met op veel plaatsen sluierwolken. Mogelijk krijgt de zon het in de zuidelijke helft van het land moeilijk om er nog doorheen te schijnen. Wel blijft het overal droog. De wind is zwak tot hooguit matig en waait uit het zuidoosten tot oosten. De maxima komen uit rond het vriespunt. Op een aantal plaatsen zal het tot een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 graden) komen. In Zuid-Nederland wordt het op veel plaatsen +1 graad.

Morgenavond koelt het weer snel af en in de nacht naar woensdag vriest het in het noorden en oosten op veel plekken opnieuw matig met minima rond -6 graden. In het zuiden is het met -2 tot -4 graden iets minder koud. Ook langs de westkust en op de Waddeneilanden wordt het niet veel kouder dan -3 graden.

Morgen koud met zon en een lokale winterse bui
Woensdag zijn er opnieuw zonnige perioden. In het zuiden komt wat meer bewolking voor met misschien een vlokje sneeuw en in de loop van de dag neemt in de kustregio’s de kans op een enkele winterse bui toe. Het wordt 0 graden in Overijssel, Drenthe en Groningen tot +3 graden langs de westkust. Op veel plaatsen waait het nauwelijks. Aan zee komt in de loop van de dag een zwakke tot matige westenwind te staan.

Donderdag iets zachter, lokale buien
Donderdag wordt het 1 of 2 graden in het oosten tot 5 graden in het noordwesten van het land. Het is wisselend bewolkt met ruimte voor de zon. In het noorden en langs de westkust is kans op een paar (winterse) buien.

Daarna nog even licht winters, grote kans op overgang naar zachter weer
Ook op vrijdag en in het weekend ligt de middagtemperatuur iets boven het vriespunt. In de nachten blijft het op uitgebreide schaal tot vorst komen. Vrijdag wordt waarschijnlijk een droge dag met zonnige perioden. Zaterdag is er meer bewolking en een iets grotere kans op een (winterse) bui. Op zondag of in de nacht naar maandag volgt vanuit het westen een neerslaggebied. Hierbij kan de eerste neerslag winters zijn, maar al snel wordt het waarschijnlijk ‘gewoon’ regen.

Het vooruitzicht voor de lange termijn geeft grote kans op wisselvallig weer met wind en regen en maxima tussen 6 en 9 graden. Daarmee lijkt de week voor Kerstmis niet winters te verlopen.

Geef een reactie