Friezen kiezen kinderserie, pop en verhalenbank

11-05-2022 BALK – De kinderserie ‘Buurman en Buurman’ in het Fries, bekende en bestaande popnummers vertalen naar en inzingen in het Fries én een bibliotheek van Friese verhalen. Deze ideeën mogen van de inwoners van Fryslân extra aandacht geven aan de Friese taal. In totaal brachten 1.382 mensen via Stimfanfryslan.frl hun stem uit op 33 ideeën. In de afgelopen twee weken konden Friezen hun stem uitbrengen op de drie meest aansprekende ideeën om de Fries taal extra toekomst te geven.

De drie ideeën
‘Buurman en Buurman’; een hele generatie is ermee opgegroeid. Zou het dan niet mooi zijn om een volgende generatie te trakteren op een versie in het Fries: Gurbe & Piebe? Ja, vonden 232 stemmers. Vergelijkbaar is het idee om bekende en minder bekende popnummers om te zetten naar het Fries. Met het idee ‘SJONG IT! Live!’ leren muzikanten het Fries als taal te gebruiken en groeit het Friese muzikale aanbod. Als derde eindigde het idee om Friese verhalen te behouden voor de toekomst. 82 Friezen vonden het opzetten van een digitale ‘hoorspelen’ verhalenbibliotheek, de ‘ferhalebank’ een goed idee.

De uitvoering
De indieners van de drie winnende ideeën kunnen tot 15.000 euro ontvangen om hun idee nog dit jaar uit te voeren. De provincie Fryslân stelt het geld beschikbaar. De indieners zorgen zelf voor de uitvoering. Indieners van de drie ideeën met de meeste steun zullen zelf voor het eind van het jaar hun eindproducten aan de samenleving presenteren. Stim fan Fryslân zal over de uiteindelijke uitvoering bezoekers van het platform op de hoogte houden.

Stimfanfryslan.frl
De uitvraag over de Friese taal maakt deel uit van de eerste proef rond het platform Stim fan Fryslân. Dit tweetalige platform voor digitale raadpleging werd in maart gelanceerd en kwam tot stand, nadat in 2019 in de Friese Provinciale Staten een motie voor een digitaal raadplegingssysteem breed werd gesteund. De proef met dit platform duurt tot de zomer van dit jaar. In die periode kan het platform op verzoek van Provinciale Staten ook verder worden ingezet om inwoners te raadplegen over andere onderwerpen en thema’s.

  • Buurman & Buurman is ingediend door Emiel van de Hûnekop.
  • Sjong it! Live! Is ingediend door Anouck Veenstra van Studio Audioshape.
  • De ferhalebank is ingediend door Meindert Tjerkstra van onderwijsbureau Semko uit Joure.