Fries Doortrappen-seizoen van start

06-04-2023 BALK – Friezen kunnen komend seizoen meedoen aan diverse gratis fietsactiviteiten in de eigen omgeving, via het programma Doortrappen Fryslân. Ze kunnen zich bijvoorbeeld aansluiten bij een fietsgroep, meedoen aan een fietsspiegelactie of een driewielfiets proberen. Het volledige aanbod staat op www.doortrappen.frl (externe link). Het programma Doortrappen heeft als doel mensen zo lang mogelijk met plezier en veilig te laten fietsen. Woensdag 5 april is het Friese Doortrappen-seizoen geopend.

Alle 18 Friese gemeenten organiseerden woensdag een fietstocht. De officiële seizoensopening was in Leeuwarden. Wethouder Evert Stellingwerf kreeg hier samen met 100 deelnemers uitleg van een fietsdocent over veilig fietsen. Daarna fietsten ze samen met een buurtsportcoach een Doortraproute. In Fryslân zijn zo’n 40 van deze routes: rondjes van 20 kilometer, over ruimere paden, met weinig obstakels en oversteken. De routes zijn in eerste instantie bedoeld voor oudere fietsers, maar zijn uiteraard ook toegankelijk voor anderen.

Geïnteresseerden vinden op website een overzicht van fietsactiviteiten en Doortraproutes in de buurt. Via de website zijn ook Fiets je rijk-boekjes en stempelkaarten te bestellen.  Door tijdens het fietsen van Doortraproutes stempels te verzamelen, verdient de fietser een beloning.

Doortrappen in Fryslân
Het programma Doortrappen is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In Fryslân is het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân kwartiermaker en elke gemeente heeft een Doortrappen-coördinator. De fietsactiviteiten worden opgezet en georganiseerd door de Fietsersbond (fietsdocenten) en Sport Fryslân (buurtsportcoaches). Ze werken daarbij samen met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân, zoals fietswinkels en fysiotherapeuten.

Geef een reactie