FNV stelt de werkgevers in de zuivelindustrie een ultimatum

23-04-2023 BALK – FNV stelt de werkgevers in de zuivelindustrie een ultimatum tot woensdag 26 april 12.00 uur om acties te voorkomen. Voor die die tijd moet er een akkoord over een nieuwe cao zijn waar werknemers in de sector tevreden mee zijn. Dat staat in een brief die de vakbond naar werkgeversorganisatie NZO heeft gestuurd. In de Nederlandse zuivelindustrie werken circa 12.000 mensen verdeeld over 25 bedrijven.

De zuivelbedrijven willen hun personeel dit jaar maximaal 8% salarisverhoging geven en dat acht een meerderheid van de leden binnen de FNV onvoldoende. Ze zijn ontevreden met het verbeterde eindbod dat de NZO onlangs heeft neergelegd.

De FNV eist namens de werknemers een cao voor een jaar, vanaf 1 januari 2023 waarbij de salarissen met 14,3% omhoog gaan met daarbij een automatische prijscompensatie. Verder wil de vakbond onder andere een hogere eindejaarsuitkering, een systeem van verlofsparen, een regeling waarmee oudere medewerkers eerder kunnen stoppen en meer vaste contracten voor uitzendkrachten.

Gezien het verbeterde eindbod dat op 31 maart werd gedaan vindt de NZO een ultimatum onnodig en acties niet passend bij de situatie. De zuivelsector heeft volgens de werkgevers al een cao die boven het landelijk gemiddelde ligt. Het verbeterd eindbod betekent opnieuw een bovengemiddelde verhoging erbij. Het eindbod wordt gedaan in een tijd dat de bedrijfsresultaten teruglopen.

Het laatste loonvoorstel van de vakbonden was 10% loonsverhoging. Dat is voor de NZO geen realistisch voorstel. Het huidige eindbod is volgens de werkgeversorganisatie het maximale.

Geef een reactie