Flinke perioden met zon

12-06-2022 BALK – Er zijn flinke perioden met zon en het blijft droog. Het wordt 18 tot 23 graden. Komende nacht is een lokale bui mogelijk en morgenochtend maakt het noorden kans op een bui. Elders is het droog en schijnt de zon flink. Het wordt niet warmer dan 16 tot 21 graden. Vanaf dinsdag is het droog en schijnt de zon flink. De temperatuur loopt weer op en aan het eind van de week is het zomers warm met temperaturen boven 25 graden. Vrijdag en zaterdag kan het in het zuidoosten tropisch zijn met 30 graden.

De zon schijnt volop, maar geleidelijk komen vanochtend landinwaarts stapelwolken tot ontwikkeling. Het blijft overal droog en er waait een zwakke tot matige naar west draaiende wind. De temperatuur loopt snel op en om 11:00 uur is het 17 tot 19 graden.

Vanmiddag zijn er landinwaarts stapelwolken met tussendoor flinke perioden met zon. Deze stapelwolken trekken geleidelijk naar het oosten weg en lossen ook grotendeels weer op. In het westen schijnt de zon flink en later op de middag schijnt op steeds meer plaatsen de zon volop. Het blijft droog en er waait een matige, in het Waddengebied soms een vrij krachtige westenwind. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden in het westen en naar 20 tot 22 graden landinwaarts. In Brabant en Limburg kan het 23 graden worden. Voor de tijd van het jaar zijn dit hele gebruikelijke waarden.

Vanavond schijnt op veel plaatsen de zon, maar vanuit het noordwesten trekken wolkenvelden het land in. Mogelijk valt later op de avond in het noordwesten een enkele bui. Elders blijft het droog en het koelt vrij snel af. Rond zonsondergang (22:00 uur) is het 13 tot 16 graden.

Komende nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en enkele opklaringen. Met name in het noorden en midden van het land is een bui mogelijk. Er staat over het algemeen weinig wind en het koelt verder af naar 9 tot 11 graden.

Morgenochtend start de dag met geregeld zonneschijn. Geleidelijk trekken vanuit het noordwesten wolkenvelden over het land. In het noorden en bij de Waddeneilanden is een enkele bui mogelijk, elders blijft het droog.

Morgenmiddag is het overal weer droog en vooral landinwaarts komen stapelwolken voor. Vanuit het zuidwesten breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Er waait een matige, soms vrij krachtige noordwestenwind en daarmee wordt duidelijk koelere lucht aangevoerd. Alleen in Noord-Brabant, Limburg en de Achterhoek wordt het nog 20-21 graden, elders blijft het kwik steken bij 17 tot 19 graden. Direct aan zee en bij de Waddeneilanden wordt het niet warmer dan een graad of 16.

Morgenavond schijnt nog een tijdje de zon. Ook in de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen en daardoor is de volle supermaan goed te zien. Bij een in kracht afnemende wind koelt het flink af. Landinwaarts kan het afkoelen naar 5 graden, in het westen wordt het niet kouder dan een graad of 9.

Dinsdag zijn er flinke perioden met zon. In het noorden komt meer bewolking voor en heel lokaal is een licht buitje niet uitgesloten. De meeste zonuren zijn weggelegd voor het zuiden. Er waait niet meer dan een zwakke veranderlijke wind en het wordt weer wat warmer. De temperatuur loopt op naar 19 of 20 graden in het noorden en naar 21 tot 23 graden in de rest van het land. Lokaal kan het in het zuiden 24 graden worden.

Woensdag schijnt de zon flink. In de middag verschijnt er wat sluierbewolking, maar over het algemeen blijft het vrij zonnig. De zwakke tot hooguit matige wind waait uit het oosten tot noordoosten en het wordt opnieuw warmer. De temperatuur komt uit op 22 tot 28 graden met de hoogste waarden in Brabant en Limburg. Ook in het westen wordt het 23-24 graden, maar later koelt het af door een zwakke wind van zee.

Donderdag waait er een zwakke oosten tot noordoostenwind. De zon schijnt flink, maar er is ook sluierbewolking aanwezig. Het blijft droog en het wordt opnieuw 23 tot 28 graden. Wederom kan het in de middag op de stranden afkoelen door een zwakke wind van zee.

Vrijdag schijnt de zon flink. De wind waait uit het zuiden tot zuidoosten en voert nog wat warmere lucht aan. In het noorden en westen wordt het 24 tot 26 graden, landinwaarts loopt het kwik op naar 27 tot 29 graden. Mogelijk wordt het in het zuidoosten 30 graden. Later op de dag is een enkele regen- of onweersbui niet helemaal uitgesloten.

In het weekend lijkt de warmte alweer terrein te verliezen. De wind draait naar het westen en voert geleidelijk minder warme lucht aan. Zaterdag trekken mogelijk enkele (onweers)buien over het land. Het wordt dan 26 tot 31 graden, zondag is het 21 tot 26 graden en na het volgende weekend koelt het verder af.

Geef een reactie