Flink wat wind

30-01-2023 BALK – De wind is nadrukkelijk aanwezig deze week. Vooral vandaag en woensdag staat er een stevige noordwestenwind en komen er in de kustprovincies zware windstoten voor. Het weerbeeld is hierbij licht wisselvallig met af en toe een bui of perioden met lichte regen. Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen die dagelijks op lopen naar 8 of 9 graden.

Vanochtend zware windstoten in het noorden
Het is deze ochtend vrij onstuimig. In het uiterste oosten komt aanvankelijk nog een enkele bui voor, maar al snel wordt het ook hier droog. Vanuit het noordwesten komen brede opklaringen voor en de ochtend verloopt dus ook ronduit zonnig in grote delen van het land. In de loop van de ochtend komen enkele buien voor in het noordoosten van het land. De wind neemt hierbij in kracht toe en richting het einde van de ochtend staat er een matige tot aan de noordkust soms harde noordwestenwind, 4-7 Bft. Op de Waddeneilanden is er tijdelijk een stormachtige wind mogelijk, 8 Bft. Ook zijn er in het uiterste noorden windstoten tot 90 km/uur mogelijk.

Vanmiddag veel ruimte voor de zon
De stevige noordwestenwind blijft de eerste uren nog nadrukkelijk aanwezig. Ook blijven er in de noordoostelijke helft van het land enkele buien mogelijk. Elders in het land is het veelal droog en is er naast enkele wolkenvelden ook veel ruimte voor de zon. De temperatuur ligt vanmiddag rond 8 of 9 graden en daarmee is het vrij zacht voor de tijd van het jaar. In de namiddag neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Vanavond brede opklaringen
Vanavond is het overal droog en komen er brede opklaringen voor. Onder een heldere hemel koelt het snel af. De minima liggen uiteindelijk tussen 1 graden in Limburg tot een graad of 5 aan zee. In de tweede helft van de nacht neemt de bewolking vanuit het westen toe, maar het blijft wel nog overal droog.

Na regen komt zonneschijn
We beginnen de dinsdag overal bewolkt en uit deze bewolking valt af en toe wat lichte regen. Hierbij waait een veelal matige tot aan zee vrij krachtige wind uit westelijke richtingen. In de loop van de middag is het overal droog en komen er vanuit het westen brede opklaringen voor. Het wordt uiteindelijk een graad of 8 en met een zonnetje in de rug is het heerlijk weer voor bijvoorbeeld een wandeling in de natuur.

Woensdag ronduit onstuimige dag
Woensdag lijkt bij uitstek de meest onstuimige dag van de week te worden. Er vallen verspreid over het land enkele pittige buien met kans op hagel. Vooral de wind maakt het voor het gevoel echt herfstachtig. Er staat namelijk een matige tot krachtige noordwestenwind boven land, 4-6 Bft. In de kustprovincies staat een vrij krachtige tot mogelijk stormachtig, 5-8 Bft. Vooral in het noordelijke kustgebied kunnen mogelijk opnieuw zware windstoten voorkomen tot ruim 90 km/uur. Het wordt wederom een graad of 8.

Donderdag af en toe wat regen
Ook donderdag kun je de paraplu vooralsnog niet opbergen. In de ochtend regent het vooral in de zuidelijke helft van het land op uitgebreide schaal, in het noorden is het vaker droog en schijnt eerst nog even de zon. De middag verloopt zo goed als droog maar wel overwegend bewolkt. Het wordt een graad of 8 bij een matige tot soms vrij krachtige wind aan zee. In de avond volgt een nieuw regengebied waardoor het tijdelijk in heel het land gaat regenen.

Veelal droog weekend
De dagen daarna nemen de neerslagkansen af. Een enkel buitje is niet helemaal uitgesloten, maar grote hoeveelheden zijn niet aan de orde. Over het algemeen overheerst de bewolking. Aan de temperatuur verandert weinig, mogelijk dat het in de nachten in het binnenland licht gaat vriezen als het even opklaart. Winterweer zit voorlopig niet in de vooruitzichten.

Geef een reactie