Flink wat wind en kans op zware windstoten

13-03-2023 BALK – We starten de week opvallend zacht met temperaturen die in een groot deel van het land oplopen tot ruim boven de 15 graden. Aangenaam wordt het niet, want er staat een forse zuidwestenwind met daarbij ook kans op zware windstoten. Vanaf morgen is het een stuk minder zacht, maar het blijft wisselvallig.

Vanochtend toenemende wind
Het is deze ochtend flink onstuimig met veel wind. Gedurende de ochtend neemt de wind verder in kracht toe en in een groot deel van het land kunnen windstoten voorkomen tot 70 km/uur. In het noorden en westen kunnen de windstoten richting het einde van de ochtend oplopen tot ruim 95 km/uur. In het oosten valt nog lichte regen, maar vanuit het westen winnen opklaringen steeds meer terrein.

De stevige zuidwestenwind zorgt er ook voor dat we terecht komen in zeer zachte lucht. Rond 10 uur heeft bijna heel het land al te maken met temperaturen die uitkomen in de dubbele cijfers. In het zuiden kan het dan zelfs al 14 graden zijn.

Vanmiddag zware windstoten tot 100 km/uur
De temperatuur loopt in de middag nog iets verder op en uiteindelijk zien wij maxima van een graad of 14 in het noorden tot ruim 17 graden in het zuidoosten van het land. Dit is uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Gebruikelijke waarden voor halverwege maart liggen tussen 9 en 11 graden overdag.

De middag verloopt overal overwegend droog en de zon krijgt flink wat ruimte. Ondanks de hoge temperaturen en flink zonnige perioden is het buiten alles behalve aangenaam. De wind blijft het weerbeeld deze middag namelijk domineren. Er staat een vrij krachtige tot stormachtige zuidwestenwind aan zee, 5-8 Bft. Daarnaast kunnen er zware windstoten voorkomen tot ruim 90 km/uur. Op de Wadden en in het noordwestelijk kustgebied zijn uitschieters mogelijk tot 100 km/uur. Aan het einde van de middag verdwijnen de zware windstoten en neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Vanavond eerst enkele opklaringen, later regen
Aan het begin van de avond is het overal droog en komen er enkele opklaringen voor. De wind neemt geleidelijk verder in kracht af, maar blijft wel aanwezig. Er staat een matige tot aan de kustgebieden (vrij) krachtige wind uit westelijke richtingen, 4-6 Bft. In de loop van de avond en in de nacht naar dinsdag gaat het vanuit het westen in heel het land regenen. De minima liggen hierbij rond 7 of 8 graden.

Morgen dalende temperaturen
De wind draait dinsdag naar het noordwesten en daarmee wordt beduidend koudere lucht aangevoerd. Het wordt slechts 7 of 8 graden. In de ochtend regent het nog enige tijd, maar in de middag is het tijdelijk droger en schijnt de zon af en toe. De wind blijft nadrukkelijk aanwezig. Overdag staat er een vrij krachtige tot op de Waddeneilanden harde noordwestenwind, 5-7 Bft.

In de avond volgen vanuit het noordwesten enkele buien, daarbij kunnen in de kustgebieden wederom windstoten voorkomen tot 75 km/uur. Omdat we ons dan begeven in beduidend koudere lucht kunnen de buien een winters karakter hebben waarbij kans is op hagel of (natte) sneeuw. In de nacht naar woensdag komen er opklaringen voor en kan het in binnenland een graadje gaan vriezen. Hierdoor kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Winterjas aan tijdens verkiezingsdag?
Woensdag trekken enkele maartse buien over het land waarbij kans is op wat hagel of natte sneeuw. In de loop van de middag is het op de meeste plaatsen droog en breekt de zon op sommige plekken nog even door. Met maxima die uitkomen tussen 7 en 9 graden is het frisjes. Hierbij waait een veelal matige wind uit westelijke richtingen.

Donderdag oplopende temperaturen
Op donderdag trekt opnieuw een neerslaggebied over ons land. In het noorden en westen van het land valt geruime tijd regenen. In het midden en zuidoosten is het vaker droog en breekt de zon af en toe door. Het wordt een stuk minder koud dan voorgaande dagen. De maxima komen uit tussen 9 en 12 graden.

Aanhoudend wisselvallig
De dagen hierna blijft het weerbeeld licht wisselvallig met dagelijks kans op enkele buien of neerslaggebieden die over ons land trekken. Toch zijn er ook af en toe droge momenten waarbij de zon even schijnt. Een doorstaande zuidwestenwind brengt opnieuw zachte lucht naar ons land. Hierdoor krijgen we vanaf vrijdag te maken met temperaturen die oplopen tot ruim 15 graden.

Geef een reactie