Expositie Johran Koning

21-05-2024 BALK – Johran (Drachten, 1969) is een kunstenaar die verhalen vertelt in zijn werk. In het werk is zoveel te zien, dat de toeschouwer er ook een eigen verhaal bij kan fantaseren. Deze kunstenaar werkt met diverse materialen, de laatste tijd steeds meer met textiel. In Balk is zijn collageserie Spooky palace te zien. De collages worden gemaakt zonder digitale technieken, en vervolgens uitvergroot afgedrukt op glanzend aluminium.

In de serie staan kinderen centraal in de sprookjesachtige omgeving van luxe paleizen, maar er duiken ook gigantische dinosaurussen op. Johran zelf zegt over zijn inspiratie voor deze serie: “Terugdenkend aan mijn jeugd zie ik mezelf als een gretige ekster, altijd op zoek naar wat glinstert en glimt. Mijn dromen speelden zich af in rijk gedecoreerde paleizen, met schitterende juwelen, goud en overdaad rondom. Mijn idee van perfectie. Een jongensdroom, dat is wat je ziet. En, zoals in veel dromen en kindertijden: drama en dreiging waren er ook.”

Voor de collages is geput uit oude boeken en tijdschriften. Sfeer en kleurgebruik zijn geïnspireerd op die uit de beroemde schilderwerken van de oude Hollandse meesters. De geëxposeerde werken spreken een brede doelgroep aan, zeker ook de jongsten.

De expositie is gratis te bezoeken tot en 5 juli 2024 in de bibliotheek te Balk.