Eigen risico voor zorgbehandeling vanaf 2025 €150,-

21-01-2023 BALK – Wie in 2025 gebruik moet maken van een medisch-specialistische behandeling is dan niet meer €385,- kwijt maar €150,- De plannen zijn afgelopen week per brief naar de 2e kamer verstuurd. Volgens de minister is een minder hoge zorgvraag een gewenst effect en verwacht hij dat de jaarlijkse zorgkosten met 200 miljoen euro zullen dalen. De totale hoogte van het verplicht eigen risico blijft tot 2026 op het huidige maximum van 385 euro.

Door het zogenaamd “slimmer inrichten” van het eigen risico zou een gezin gemiddeld 100 euro minder betalen dan ze nu doen. De hervorming geldt alleen voor medisch-specialistische zorg. Naast deze verrandering zal er de komende maanden ook worden bekeken of ook in bijvoorbeeld de ggz of geriatrische revalidatiezorg een dergelijke aanpassing mogelijk zou zijn.

Door deze nieuwe vorm te hanteren moeten mensen eerder zorg opzoeken als ze het nodig zijn. Nu gaan mensen vaak niet omdat ze dan in één keer het verplichte eigen risico van 385 euro moeten betalen. Ook moet de regeling mensen bewuster te maken van de zorgkosten. Mensen die weinig zorg gebruiken zullen weinig tot niets van maatregel merken.

Om voor chronisch zieken de zorg betaalbaar te houden, wordt de hoogte van de eigen bijdrage bevroren tot en met 2025 en zo ook de maximale eigen bijdrage van patiënten voor geneesmiddelen.

Geef een reactie