Eerst zon, later regen en onweer

30-06-2022 BALK – Vandaag schijnt eerst de zon, maar geleidelijk neemt de bewolking toe en volgt vanuit het zuidwesten regen. In het oosten en noordoosten komt het vanmiddag en vanavond tot enkele stevige regen- en onweersbuien. De temperatuurverschillen zijn groot. In Zeeland wordt het 19 graden, in de Achterhoek lokaal 30. Vanaf morgen is het minder warm, maar over het algemeen wel fraai zomerweer.

Vanochtend ziet het weerbeeld er in eerste instantie veelbelovend uit. De zon schijnt flink en er is alleen wat hoge bewolking zichtbaar. Later op de ochtend raakt het in het zuidwesten bewolkt. De temperatuur loopt snel op en om 11:00 uur is het 18 tot 20 graden in westen en zuidwesten en 21 tot 26 graden elders met de hoogste temperaturen langs de oostgrens.

Vanmiddag neemt de bewolking verder toe en in het zuidwesten volgt regen. Deze regen breidt gedurende de middag verder over het land uit. In het noordoosten komen in de warme lucht enkele stevige onweersbuien tot ontwikkeling. Later op de middag kunnen ook elders in het oosten enkele stevige regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. Bij deze buien is veel regen mogelijk in korte tijd. Ook kan het hagelen en zijn windstoten tot ongeveer 70 km/uur mogelijk.

In Twente en de Achterhoek wordt het op de warmste plaatsen 29, lokaal 30 graden. Elders is de temperatuur lager en in het zuidwesten wordt het niet warmer dan 19 graden. Eerst is er weinig wind, in de loop van de middag steekt er een matige westen- tot noordwestenwind op en koelt het overal merkbaar af. Aan het eind van de middag is het 15-16 graden in de regen en nog 25 lokaal in het oosten en noordoosten.

Vanavond wordt alle warmte uit het land verdreven. In het oosten en noordoosten komt het tot enkele stevige regen- en onweersbuien met lokaal windstoten, hagel en veel regen. Elders valt nog geruime tijd regen, maar in de loop van de avond wordt het in het westen en zuiden droog. De temperatuur ligt om 22:00 uur tussen 14 graden in het zuidwesten en 18 in het noordoosten.

Vannacht valt het in het noorden en oosten nog enige tijd regen, maar geleidelijk wordt het overal droog. Vanuit het zuidwesten klaart het ook op. De temperatuur daalt naar 10 tot 14 graden.

Morgenochtend ziet het weerbeeld er op veel plaatsen zonnig uit. Alleen in het oosten en noordoosten komen nog wolkenvelden voor. Het is overal droog en er waait een matige zuidwestenwind. Aan het eind van de ochtend is het 17-18 graden en het is dan ook heerlijk weer om lekker de ramen open te zetten om de koele lucht binnen te laten.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Lokaal is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. De zuidwestenwind is matig, aan zee (vrij) krachtig, windkracht 4 tot 6. Het wordt 19 of 20 graden in het westen en 21, lokaal 22 graden verder landinwaarts.

Morgenavond klaart het vanuit het westen steeds verder op en is het een heerlijke avond voor een wandeling of fietstocht. Neem wel een dunne zomerjas of vest mee als je buiten bent, want het koelt snel af. Rond zonsondergang, rond 22:00 uur, is het een graad of 16.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en is het overal droog. De temperatuur daalt naar 9 tot 12 graden. Met de ramen open is de warmte weer snel uit huis.

Zaterdag schijnt geregeld de zon, maar geleidelijk komen wel enkele stapelwolken tot ontwikkeling. In het noordwesten is een lokale bui niet helemaal uitgesloten, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De zuidwestenwind is zwak tot hooguit matig en het wordt weer warmer. In het westen en noorden wordt het 21 tot 23 graden, in het midden, oosten en zuiden stijgt het kwik naar 23 tot lokaal 26 graden. Het is dan ook heerlijk weer om buiten te vertoeven.

Zondag schijnt ook geregeld de zon, maar ook dan is een lokale bui niet helemaal uitgesloten. Er staat weinig wind en het wordt 20 tot 22 graden in het westen en 22 tot 24 graden elders. In Limburg en de Achterhoek kan het 25 graden worden.

Na het weekend schijnt geregeld de zon. Over het algemeen is het droog, maar zo nu en dan valt er wel een verfrissende bui. Met 20 tot 24 graden is het aangenaam zomerweer.

Geef een reactie