Eerst mist, later perioden met zon en lokaal een bui

29-09-2022 BALK – Met uitzondering van Zeeland komt plaatselijk (dichte) mist voor. In de loop van de ochtend verdwijnt de mist en daarna wisselen zon en stapelwolken elkaar af. In de kustprovincies is een enkele bui mogelijk. De temperatuur loopt op naar 14-15 graden. Morgen is het overdag droog met zonneschijn. Vanaf de avond volgt regen en dat is de voorbode van een herfstachtig weekend met zowel zaterdag als zondag regen. De temperatuur komt uit op 16-17 graden. Na het weekend wordt het droger, rustiger en langzaam ook wat zachter.

Vanochtend op veel plaatsen grijs
Met uitzondering van de provincie Zeeland is het de eerste uren grijs met nevel en plaatselijk dichte mist met een zicht minder dan 200 meter. In Zeeland komen enkele buien voor. De grijzigheid verdwijnt in de loop van de ochtend, maar lokaal kan de mist hardnekkig zijn. Als de mist is verdwenen breekt de zon af en toe door. Het is behoorlijk fris als je vanochtend vroeg de deur uitgaat, want het is momenteel tussen 2 en 5 graden. De temperatuur loopt geleidelijk op en rond 11:00 uur is het opgewarmd naar 8 tot 11 graden.

Vanmiddag perioden met zon, lokaal een bui
Tijdens de eerste middaguren komt vooral rondom het IJsselmeer plaatselijk nog nevel en mist voor, elders zijn er flinke zonnige perioden afgewisseld door stapelwolken. Vooral in de kustprovincies is een bui mogelijk, maar veruit de meeste plaatsen houden het droog. Aanvankelijk staat er weinig wind, geleidelijk neemt langs de kust de zuidwestenwind toe naar matig. De temperatuur loopt op naar maximaal 14-15 graden.

Vanavond en vannacht opklaringen, later weer lokaal mist
De zon schijnt nog heel even, maar al voor half acht gaat ze al onder. Op veel plaatsen is het droog, alleen in het Waddengebied is kans op een bui. Komende nacht is het landinwaarts grijs met op veel plaatsen nevel en mist, langs de noord- en westkust komt het tot enkele buien. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind en het koelt af naar lokaal 2 graden in het oosten en naar 6 graden in het westen.

Morgen eerst lokaal mist, daarna geregeld zon
Op veel plaatsen in het binnenland begint de vrijdag met nevel en mist. In de loop van de ochtend verdwijnt de grijzigheid en schijnt geregeld de zon. Langs de westkust en in de Kop van Noord-Holland komt het tot een enkele bui en ook op de Waddeneilanden is een bui mogelijk.

In de middag schijnt de zon op veel plaatsen flink, maar in de kustgebieden komt hier en daar nog een bui voor. Vanuit het westen neemt de sluierbewolking geleidelijk toe en dat is een voorbode van een weersverslechtering. Er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind, maar aan zee neemt de wind in de loop van de middag al toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6. De temperatuur loopt op naar 16 graden. In het zuiden kan het een graadje warmer worden.

Vrijdagavond neemt de bewolking vanuit het westen verder toe en uiteindelijk volgt regen. In de nacht naar zaterdag is het bewolkt en regenachtig. Ook is het onstuimig met boven land een (vrij) krachtige zuidenwind, 5-6 Bft. Aan zee is de wind hard en in het Waddengebied soms stormachtig, windkracht 7 tot 8. Daarbij komen zware windstoten voor tot 75 km/uur. Direct aan zee en in het Waddengebied kan de wind soms uithalen naar 85-90 km/uur. Door de vele wolken, wind en regen wordt het niet kouder dan 10 tot 12 graden.

Zaterdag eerst regen, later buien
In de ochtend is het bewolkt en op veel plaatsen regent het enige tijd. De regen trekt geleidelijk naar het oosten weg en vanuit het westen is het tijdelijk wat droger. Al vrij snel volgen echter weer talrijke buien, maar tussen de buien door schijnt ook af en toe de zon. De stevige wind draait naar het westen en neemt af naar matig boven land en naar krachtig aan zee, 4 tot 6 Bft. De temperatuur stijgt naar 16-17 graden.

Zondag opnieuw nat
Ook op de tweede dag van het weekend blijft het niet droog en valt op veel plaatsen weer regen. Het noorden van het land lijkt er het droogst vanaf te komen. Nadat de regen naar het oosten is weggetrokken volgen weer enkele buien. Tussendoor breekt dan de zon weer door. De westen- tot noordwestenwind is matig, aan zee nu en dan vrij krachtig en de temperatuur loopt wederom op naar 16 of 17 graden.

Volgende week rustiger, droger en iets zachter
Na het weekend ziet het weerbeeld er wat droger uit. Niet dat het helemaal droog blijft, want er kunnen nog altijd enkele buien ontstaan, maar over het algemeen is het droog. De zon schijnt geregeld, maar tijdens de steeds langer wordende nachten neemt ook de kans op mist toe. Langzaam wordt het ook wat zachter, want de eerste dagen is het 16-17 graden, vanaf woensdag is het 18 tot lokaal misschien 20 graden.

Geef een reactie