Dinsdag politiebureaus dicht voor publiek

08-06-2024 BALK – Op dinsdag 11 juni 2024 worden landelijk alle politiebureaus met een publieksfunctie voor 24 uur gesloten. Het is de volgende stap in de politieactie voor een fatsoenlijk vroegpensioen. Eerder zijn de leden van de vier politiebonden begonnen om voor minder ernstige overtredingen geen bekeuringen uit te schrijven. Nu het gewenste resultaat uitblijft, wordt de actie opgevoerd met bureausluitingen.

Er is nog steeds geen zicht op een goede Regeling voor vervroegde uittreding (RVU) voor de politie. De demonstraties van begin dit jaar en de recente acties met het beperkt uitschrijven van bekeuringen hebben nog geen beweging gebracht in de onderhandelingen. Daarom schalen de politiebonden de RVU-actie op. Dit keer vragen ze leden om politiebureaus met een publieksfunctie te sluiten. Dit geeft een extra signaal richting de betrokken besluitvormers.

Geen fysieke handelingen
In de praktijk betekent het dat het publiek die dinsdag een bureau niet fysiek kan bezoeken. Er is dus geen mogelijkheid om op locatie  (op afspraak) aangifte te doen, documenten af te geven en andere handelingen te verrichten. Burgers zullen hiervoor later terug moeten komen. Via een actieposter op de toegangsdeur worden bezoekers geïnformeerd over de sluiting en de reden van de actie. Verder worden de afspraken die staan op dinsdag 11 juni verplaatst naar een ander moment.

Natuurlijk blijven het alarmnummer 112 en het informatienummer 0900-8844 tijdens deze actie gewoon operationeel. Ook zijn de politiemedewerkers van de betreffende bureaus achter de gesloten voordeuren gewoon actief.

Opschalen
De sluiting van politiebureaus met een publieksfunctie duurt dinsdag 11 juni vierentwintig uur. Mocht dit niet tot het gewenste resultaat leiden, dan herhalen de politiebonden de actie de week erna met wederom een etmaal. Ook wordt dan het toevoegen van andere acties overwogen.