Consumentenprijs zuivelproducten fors gestegen

02-10-2022 BALK – Het belang voor melkveehouders om gestegen kosten in de keten vergoed te krijgen is groot. Voor veel Nederlandse melkveehouders zijn de stijgende prijzen genoeg om ook de stijgende kosten te kunnen dekken. De kosten voor het verwerken van melk lopen wel sterk op. Vooral de stijgende energieprijzen zijn hier van belang voor de melkverwerkers en kunnen leiden tot andere keuzes.

Volgens een sectorspecialist van de veehouderij kan de kostenstijging enorm verschillen per product en verwerker, afhankelijk van het energieverbruik en het energiecontract. Dit kan er toe leiden dat meer melk wordt verwerkt tot kaas in plaats van melkpoeders, aangezien het drogen van melk tot poedervorm relatief veel energie en warmte vraagt.

De stijgende prijzen hebben ook invloed op de vraag van consumenten. Naarmate de prijzen verder stijgen zijn zij eerder geneigd om te kiezen voor een goedkoper alternatief. Zo kunnen consumenten overstappen van een A-merk naar een huismerk of kiezen om hun inkopen bij de discountsupermarkt doen. Uiteindelijk kan het ook betekenen dat consumenten minder zuivel zullen consumeren.

De zuivelconsumptie is niet immuun voor de inflatie. De verwachting is dat begin volgend jaar de impact van de inflatie te zien zal zijn en wat dus ook de keuze van de consument wordt.

Geef een reactie