Buiige dag met veel wind

01-02-2023 BALK – Vandaag wordt bij uitstek de meest onstuimige dag van de week. De ochtend verloopt op de meeste plekken droog en in het zuiden komen nog enkele opklaringen voor. Vanuit het noordwesten wordt de bewolking dikker, en in de loop van de ochtend komen in de noordelijke helft van het land enkele buien voor. Gedurende de middag trekken de buien verder over het land en verspreid over het land kan het van tijd tot tijd regenen. De buien bereiken het uiterste zuiden pas richting het einde van de middag. Bij deze buien is kans op hagel, en in het noorden is een klap onweer ook niet helemaal uitgesloten. De temperatuur komt wederom uit rond een graad of 8.

Het zijn niet de buien, maar vooral de wind die het voor het gevoel echt herfstachtig maakt. Er staat namelijk een matige tot krachtige noordwestenwind boven land, 4-6 Bft. In de kustprovincies is de wind vrij krachtig tot hard, 5-7 Bft. Op de Waddeneilanden kan morgenochtend en aan het begin van de middag tijdelijk een stormachtige wind staan, 8 Bft. Zowel aan de westkust als de noordkust zijn hierbij ook windstoten mogelijk tot ruim 85 km/uur. In de namiddag neemt de wind geleidelijk wat in kracht af.

In de avond valt vooral in de zuidelijke helft van het land nog enige tijd regen. Vanuit het noorden wordt het droog en komen enkele opklaringen voor. Hierbij neemt de wind verder in kracht af. In de nacht naar donderdag koelt het af naar 3 tot 6 graden.

Morgen af en toe wat regen
Ook donderdag heb je de paraplu een groot deel van de dag nodig. De zon gaat gedurende de hele dag schuil achter de wolken en in de loop van de ochtend gaat het vanuit het westen opnieuw licht regenen. Het wordt 8 of 9 graden bij een matige tot soms vrij krachtige wind aan zee, 3-5 Bft. In de avond wordt het vanuit het westen droger maar blijft het wel grotendeels bewolkt. In de nacht naar vrijdag koelt het onder een dikke laag bewolking nauwelijks af.

Vrijdag zacht en bewolkt
Een doorstaande wind uit westelijke richtingen blijft ook op de laatste werkdag van de week zachte lucht aanvoeren. In een groot deel van het land liggen de maxima rond 10 graden. Daarmee is het ronduit zacht voor de tijd van het jaar. Normale waarden voor begin februari liggen rond 6 graden. De dag verloopt grotendeels droog met slechts af en toe een spatje motregen. Alleen aan zee kan lokaal de zon even doorbreken, elders is het weerbeeld veelal grijs.

Aanhoudend zacht
Het weekend begint droog en bewolkt. Op zaterdag zien we de zon nauwelijks en lokaal kan een enkele bui vallen. Zondag kan de zon zich wel weer even laten zien maar komen ook enkele buien voor. Op beide dagen stijgt de temperatuur naar 8 tot 9 graden. De dagen daarna lijkt de kans op een iets kouder weertype toe te nemen.

Geef een reactie