Bijzonder waterplantje in Nannewied aangetroffen

31-08-2022 OUDEHASKE – In het Nannewiid is er een bijzonder waterplantje aangetroffen namelijk het zogenaamde nimfkruid (grut bearzewier). Volgens de boswachters zal niet iedereen even verheugd zijn met het nieuws maar in Friesland is de plant erg zeldzaam.

De plant komt vooral voor in de Zaanstreek en op en nabij het Naardermeer. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst als zeer zeldzaam, maar komt van nature voor in Europa. Dat de plant terug is heeft te maken met de waterkwaliteit. De plant werd al een aantal maanden geleden ontdekt in het water bij Oudehaske.

Het Nannewiid staat op de nominatie om gebaggerd te worden en hier zijn ook al vergaande plannen voor. Daarom is ook niet iedereen blij met de ontdekkeing van de plant. Er worden verder geen beschermingsmaatregelen genomen ter bescherming van de plant. Het Nannewiid is tenslotte een openbaar water. Het is algemeen bekend dat er veel waterplanten aanwezig zijn in het Nannewiid. Staatsbosbeheer is in gesprek met Stichting Nannewiid over hoe het in de toekomst eruit moet komen te zien.

Geef een reactie